Tinerii din Ialoveni si-au ales reprezentantii in Consiliul Raional al Tinerilorpicture-174.jpgDuminica, 22 februarie, in 23 localitati ale raionului Ialoveni au avut loc alegeri de tineret. Tinerii cu virsta intre 15 - 25 ani si domiciliul in localitatile raionului au ales membrii Consiliului Raional al Tinerilor Ialoveni prin vot universal, direct, egal, secret, liber exprimat, conferindu-i astfel legitimitate si reprezentativitate care-i va permite sa formuleze propuneri si sa initieze activitati in interesul celor care l-au ales si al comunitatilor.

Pentru organizarea si desfasurarea alegerilor au fost constituite 27 Birouri Electorale Locale (BEL). Membrii BEL au asteptat tinerii alegatori duminica la Sectiile de votare de la ora 10.00 pina la 16.00. Sectiile de votare au fost amenajate cu mese la care s-au eliberat buletinele de vot, cu cabina sau camera pentru vot secret si cu urna de vot. Membrii BEL au inminat alegatorilor buletinele de vot, conform listelor electorale, numai la prezentarea actului de identitate (buletinului de identitate sau certificatului de nastere). La primirea buletinului, alegatorii au semnat in lista electorala in dreptul numelui. Alegatorii au avut posibilitatea sa voteze numai in sectia de votare din localitatea in care au domiciliul. Buletinul de vot s-au completat de catre alegatori numai in cabina pentru vot secret, unde si-au exercitat dreptul la vot punind semnul X in cercul din dreptul candidatului pe care il alege. Fiecare alegator a avut dreptul la un singur vot.

Dupa inchiderea Sectiilor de votare, membrii BEL au numarat voturile si au intocmit procesul verbal al alegerilor. Comisia Electorala de Circumscriptie Ialoveni, timp de 5 zile de la data alegerilor, va anunta rezultatele alegerilor identificind persoanele a caror mandate de consilier au fost validate.

În total, la alegeri au participat circa 1500 tineri alegatori.

Analiza preliminara a proceselor verbale ale alegerilor si a contestatiilor arata ca peste 2 saptamini se vor organiza alegeri repetate in cel putin 3 localitati.

Ziua alegerilor a fost precedata de un sir de proceduri electorale: constituirea organelor electorale, inscrierea candidatilor, campania electorala, constituirea listelor electorale, elaborarea buletinelor de vot, etc. Toate aceste actiuni au fost organizate si desfasurate in conformitate cu Codul Electoral si un Plan de actiuni adoptate de tineri din toate localitatile raionului Ialoveni si aprobate de Presedintele raionului. Actiunile respective au constituit mai mult decit un exercitiu practic al procedurilor electorale, sporind gradul de participare civica a tineretului din mediul rural.

Alegerile s-au desfasurat in cadrul proiectului „Primul vot pentru tinerii din raionul Ialoveni - campanie de educatie civica", implementat de Asociatia obsteasca „Eco-Razeni" in parteneriat cu Consiliul raional Ialoveni prin suportul financiar al Oficiului in Moldova al Bancii Mondiale, Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Moldova si Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania.

Mai multe detalii despre alegerile pentru Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni puteti gasi pe blog-ul www.ialovenivoteaza.wordpress.com