Nepedepsirea geneareaza faradelegea, ONG



Protest ONG in fata procuraturii"Vom iesi de fiecare data pentru a-i obisnui pe politisti ca a protesta este un lucru civilizat si ca ei nu trebuie sa ne interzica sa facem acest lucru", a declarat Igor Grosu, presedintele consiliului organizatiei Amnesty International Moldova. Mai multe ONG-uri pentru drepturile omului din Moldova au protestat vineri, 13 februarie, in fata Ministerului Afacerilor Interne (MAI) in sprijinul intrunirilor publice, dupa o actiune similara in fata Procuraturii Generale, Info-Prim Neo.

Antonita Fonari, directorul executiv al Centrului de resurse „Tineri si liberi", a spus ca protestatarii sunt nemultumiti cum functioneaza sistemul judiciar din tara, ca anumite structuri sunt corupte si ca nu este respectat dreptul la exprimare.

 

„Oamenii din cadrul MAI sunt obligati sa ne apere, atunci cand suntem nemultumiti de unele lucruri, dar ei nu fac acest lucru", a mentionat Antonita Fonari.  

"Noi suntem aici pentru a sustine libertatea intrunirilor din R. Moldova. La 3 februarie politia nu i-a protejat pe pasnicii manifestanti, astfel am venit si astazi pentru a le aduce la cunostinta angajatilor MAI ca politia trebuie sa apere intrunirile", a declarat Sergiu Ostap, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

 

ONG colecteaza semnaturi

În timpul manifestarii, cativa protestatari au depus oficial o petitie „vizibila", sub forma unui placat ce continea doua bile - neagra si alba. „Bila neagra" in calitate de simbol al incalcarilor ce au avut loc in timpul intrunirilor pasnice si „bila alba" in calitate de simbol al respectarii legii. Veaceslav Matcovschi, inspectorul secretariatului MAI i-a anuntat pe protestatari ca petitia urmeaza sa fie examinata timp de 30 de zile.

La MAI ONG-urile au ajuns dupa ce au protestat pret de o ora in fata Procuraturii Generale, unde la fel a fost depusa o petitie.

Marsul din 13 f ebruarie este al treilea in ultima perioada in sprijinul intrunirilor pasnice. Primele doua au fost desfasurate pe 25 decembrie 2008 si 3 februarie 2009. Ultimul nu a fost supravegheat de politie, iar un grup de persoane cu masti au tabarat peste protestatari cu pumni si spray cu vopsea. Mai multe persoane s-au ales cu rani usoare.

 

Info-Prim Neo