ONG-urile din R. Moldova cer investigarea abuzurilor politienesti



Autoritatile R. Moldova trebuie sa investigheze obiectiv inactiunea politiei din timpul atacului asupra participantilor la marsul din fata Procuraturii Generale, pe 3 februarie 2009. Toti cei ce au savarsit incalcarile trebuie sa fie trasi la raspundere. Nepedepsirea genereaza faradelegea. Înaintind aceste solicitari, organizatiile neguvernamentale desfasoara astazi, 13 februarie, in fata sediilor Procuraturii Generale si MAI, un mars in sprijinul intrunirilor pasnice si Legii privind intrunirile.

Organizatorii marsului sunt Amnesty International Moldova, CReDO, Hyde Park, Institutul pentru Drepturile Omului si Promo-Lex. De asemenea, la mars participa Asociatia Presei Independente, Centrul de Investigatii Jurnalistice, Centrul "Memoria" si alte organizatii neguvernamentale.

Investigarea inactiunii politiei trebuie sa se realizeze, in particular, tinandu-se cont de urmatoarele probleme:

  1. de ce politistii in uniforma nu au fost prezenti de la inceputul marsului din 3 februarie 2009;

  2. de ce politistii, dupa apelul la 902, nu au venit pentru a apara participantii la mars de agresori si pentru a retine atacatorii;

  3. de ce pe 3 februarie 2009 politistii nu si-au indeplinit la momentul oportun obligatiile de a examina locul atacului si de a colecta probele materiale ramase in urma atacului;

Totodata, trebuie sa se investigheze si alte cazuri din anii 2008 si 2009, atunci cind politia a retinut nejustificat demonstrantii pasnici si nu a venit in apararea lor, atunci cind manifestantii au fost atacati.

Organizatiile de aparare a drepturilor omului saluta identificarea persoanelor banuite de atacul asupra participantilor la marsul din 3 februarie 2009. Totusi, organizatorii marsului sunt ingrijorati de faptul cum evalueaza actiunile agresorilor politia si procuratura. Dupa cum se stie, cu referire la atac a fost deschis un caz penal pentru huliganism (art. 287 Codul Penal al RM). Dar organizatorii marsului considera ca atacul a fost orientat spre incetarea marsului, iar acest fapt trebuie investigat suplimentar, in calitate de incalcare a dreptului la libertatea intrunirilor (art. 184 Codul Penal al RM).

Totodata, aparatorii drepturilor omului evidentiaza in mod deosebit faptul ca atacul asupra participantilor la marsul pasnic a fost posibil din cauza politiei, care nu si-a indeplinit obligatiile sale: lipsa politistilor in uniforma in timpul desfasurarii marsului si inactiunea ulterioara a politiei in timpul si dupa atac.

Investigarea inactiunii politiei si tragerea la raspundere a vinovatilor este necesara pentru a demonstra ca investigatia se realizeaza integral, dar nu unilateral, asa cum se intimpla in prezent. Mai mult ca atit, investigatia deplina si obiectiva si tragerea la raspundere a politistilor vinovati ii va influenta si pe ceilalti colaboratori ai politiei, astfel incit acestia sa-si indeplineasca in viitor obligatiile directe in timpul intrunirilor: sa asigure ordinea publica, dar si sa execute prevederile legislatiei.

Ziarul de Garda