De aceasta data, ONG-isti au protestat purtand casti de protectie pe cap



protest-ong-casti6208.jpgMai multe organizatii non-guvernamentale au protestat repetat vineri, 13 februarie, in fata Procuraturii Generale impotriva autoritatilor din Moldova care, potrivit protestatarilor, continua sa obstructioneze protestele pasnice. Actiunea a continuat cu un mars pana la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Securitatea participantilor a fost asigurata de aceasta data de politie. La fata locului a fost prezenta si o unitate a Serviciului de Urgenta, transmite Info-Prim Neo.

Cu pancarte in maini si casti de protectie pe cap, ONG-stii au scandat: „Libertate!". Circa 70 de persoane au semnat o petitie intru sustinerea libertatii intrunirilor, pe care au inmanat-o unui procuror, care a refuzat sa se prezinte, dar a spus ca a inregistrat actul si ca acesta va ajunge la conducerea institutiei.

„La capitolul libertatea de intrunire avem multe carente, iar din acest considerent organizatiile care apara drepturile omului, cetatenii activi ai tarii, incearca sa aduca la cunostinta autoritatilor ca aceste carente trebuie lichidate", a declarat directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului „CReDO", Sergiu Ostaf. „ Efortul nostru se soldeaza deja cu anumite rezultate pozitive. Drept exemplu serveste decizia Ministerului Afacerilor Interne de a sanctiona trei politisti care si-au depasit atributiile atunci cand au retinut cu forta o persoana care protesta pasnic in fata Procuraturii si angajamentul ministerului de a reactiona promt la toate incalcarile savarsite de oamenii legii in contextul dreptului la libertatea intrunirilor", a mai spus Ostaf.

Ion Manole, presedintele asociatia „Promo-Lex", a comunicat ca actiunea este si o reactie la incidentele din cadrul unei alte actiuni de protest din 3 februarie. „Am reactionat la incidentele din 3 februarie pentru ca nu este normal ca, avand o lege buna ce prevede libertatea de intrunire, sa avem o situatie in care sa fim agresati. Numarul persoanelor care au participat la actiunea de protest de azi este triplu fata de cel de la actiunea din data de 3 februarie. Si este ceva firesc ca atunci cand legea se incalca, reactia populatiei sa fie inversa, iar daca nu se respecta legea populatia se ridica sa-si apere aceste drepturi", a precizat Manole.

Cateva zeci de persoane care participau la 3 februarie la un miting pasnic in fata Procuraturii Generale, s-au trezit atacati de cativa barbati mascati. Atacatorii au impartit pumni si spray cu vopsea. Incidentul a durat cateva minute. Mai multe persoane au fost usor ranite. Oamenii legii si-au declinat orice raspundere, acuzand ca nu au fost informati in timp util de catre Primaria Chisinau pentru a putea asigura securitatea participantilor la actiune.

www.info-prim.md