Regrese si progrese in sfera dezvoltarii si reformei economice



Cea mai mare realizare in domeniul stabilitatii macroeconomice a R. Moldova de la sfarsitul anului 2008 a fost mentinerea inflatiei sub 10% anual, pentru prima data din 2002, constata autorii celui de-al 13-lea Euromonitor, care analizeaza situatia in ultimul trimestru al anului trecut. Rata inflatiei pentru 2008, anuntata de Ministerul Economiei si Comertului este de 7,3%, transmite Info-Prim Neo.

„Mentinerea unui asemenea nivel de inflatie se datoreaza ieftinirii combustibilului in al doilea semestru al anului 2008, conditiilor climaterice favorabile care nu au permis scumpirea productiei agricole, dar si actiunilor Bancii Nationale a Moldovei (BNM) din primul semestru al anului", a declarat in cadrul prezentarii studiului Ana Popa, expert al Centrului analitic Expert-Grup. „Aceasta a si permis ca in semestrul patru BNM sa revina pe piata monetara, prin diminuarea ratei de baza a dobanzii la principalele operatiuni monetare pe termen scurt, de la 17% in septembrie pana la 14% in decembrie", a explicat expertul.

Un alt aspect pozitiv, evidentiat de autori, este cresterea economica continua pe fondul recesiunii sau incetinirii cresterii economice in tarile care au fost afectate de criza economica mondiala. Îngrijorarea este provocata de faptul ca valoarea adaugata bruta in PIB s-a micsorat, iar ponderea impozitelor pe produs si import a crescut.

La capitolul deficiente si probleme economice este mentionat si procesul de apreciere a leului care s-a oprit in trimestrul III, iar scaderea intrarilor de valuta in tara poate crea presiuni asupra deprecierii leului, care se pot intensifica in 2009.

Pe parcursul a 11 luni ale anului 2008 au crescut si salariile, cu 23,6% fata de aceeasi perioada a anului 2007. Totusi, salariile din sectorul invatamantului raman cu mult sub media pe economie si au crescut cel mai lent in acest an, se mentioneaza in Euromonitor.

Prognozele macroeconomice anuntate de Guvernul R. Moldova nu sunt credibile, spun expertii, invocand lipsa de resurse tehnice, financiare si umane. „La adoptarea bugetului de stat nu s-a tinut cont de prioritatile principale care sunt enumerate in cadrul de cheltuieli pe termen mediu. Cele mai multe resurse sunt alocate sferei sociale", a subliniat Ana Popa.

Raportul analitic trimestrial „Euromonitor" este elaborat de catre Asociatia pentru Democratie Participativa „Adept" si Centrul analitic Expert-Grup. Apare cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros-Moldova in cadrul proiectului „Relatiile Moldova-UE: Îmbunatatirea Informarii si Dezbaterii Publice asupra Principalelor Evolutii". Ultimul raport, pentru trimestrul 4 al anului 2008, a fost prezentat la 10 februarie. 

www.info-prim.md