Cetatenii sunt dezinformati si supusi unui regim politienesc



Inactiunile politiei si ale procuraturii in cazul incidentului din 3 februarie 2009, cand mai multe ONG-uri au organizat o actiune de protest intru sustinerea democratiei si a drepturilor politice din Republica Moldova, au efectul de anihilare a activismului civic si politic al cetatenilor, se spune intr-o declaratie a Coalitiei 2009.

Autorii declaratiei, citata de DECA-press,  sustin ca aceasta situatie este una „de transformare a cetatenilor din agenti activi ai proceselor de guvernare in recipienti pasivi, dezinformati si supusi unui regim politienesc, care se manifesta tot mai frecvent in perioada electorala".

Coalitia califica inactiunile organelor de politie si ale procuraturii drept un act ce submineaza grav libertatea intrunirii si libertatea de exprimare, anihileaza activismul civic si politic al cetatenilor Republicii Moldova, implicit democratia, alegerile libere si corecte in Republica Moldova.

Coalitia 2009 a solicitat Institutiei Avocatului Parlamentar sa ia atitudine pentru apararea drepturilor omului, iar Parlamentului, Guvernului si Presedintelui Republicii Moldova sa asigure neconditionat respectarea drepturilor si libertatilor politice ale cetatenilor - preconditie indispensabila pentru alegeri libere si corecte. 

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment Coalitia 2009 intruneste 45 de organizatii neguvernamentale. 

 

DECA-press