Coalitia 2009 privind inactiunile organelor de forta in cazul atacului asupra protestatarilor



Declaratie privind inactiunile organelor de forta in cazul atacului asupra reprezentantilor societatii civile care protestau pasnic in fata procuraturii generale

 

coalitia2009_1.jpgCoalitia 2009, in cadrul monitorizarii alegerilor parlamentare 2009, constata ca la 3 februarie 2009 mai multe ONG-uri au organizat o actiune de protest intru sustinerea democratiei si a drepturilor politice din Republica Moldova. În cadrul actiunilor de protest care se desfasurau in mod pasnic, manifestantii au fost atacati cu gaze lacrimogene de un grup de indivizi mascati, care au declansat o bataie soldata cu diverse leziuni corporale ale protestatarilor.

Altercatiile ce puteau degenera in violenta cu consecinte imprevizibile s-au petrecut sub ochii procurorilor din cadrul Procuraturii Generale, care au refuzat sa intervina pentru a curma violenta si pentru a restabili ordinea publica. Nenumaratele apeluri insistente ale protestatarilor adresate politiei pentru a interveni si restabili ordinea publica au fost desconsiderate de catre organele de ocrotire a normelor de drept. Comparand cele intamplate cu retinerea din 29 ianuarie a lui Anatol Matasaru,  constatam cu indignare ca politia intervine in forta pentru a limita libertatea de exprimare si intrunire, dar ignora obligatia legala de a asigura ordinea publica, siguranta persoanei si securitatea cetatenilor care isi exercitau in mod pasnic la 3  februarie curent drepturile consfintite de legislatia Republicii Moldova.

Coalitia califica inactiunile organelor de politie si ale procuraturii drept un act ce submineaza grav libertatea intrunirii si libertatea de exprimare, anihileaza activismul civic si politic al cetatenilor Republicii Moldova, implicit democratia, alegerile libere si corecte in Republica Moldova.

Luand in considerare declaratiile anterioare referitoare la asigurarea drepturilor politice ale cetatenilor, constam cu deosebita ingrijorare ca cele intamplate au impact direct asupra drepturilor si libertatilor politice, care, desi sunt consfintite in Constitutia Republicii Moldova, nu sunt asigurate si garantate de autoritatile statului. Inactiunile politiei si ale procuraturii au efectul de anihilare a activismului civic si politic al cetatenilor Republicii Moldova, de transformare a cetatenilor din agenti activi ai proceselor de guvernare in recipienti pasivi, dezinformati si supusi unui regim politienesc, care se manifesta tot mai frecvent in perioada electorala. În aceste conditii Coalitia 2009 solicita Institutiei Avocatului Parlamentar sa ia atitudine pentru apararea drepturilor omului, iar Parlamentului, Guvernului si Presedintelui Republicii Moldova sa asigure neconditionat respectarea drepturilor si libertatilor politice ale cetatenilor - preconditie indispensabila pentru alegeri libere si corecte.

 

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova care au drept scop sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova si continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si 2007. La moment Coalitia 2009 intruneste 45 de organizatii neguvernamentale.

 

str. Tighina 49/4, etaj 3 MD 2001, Chisinau, Republica Moldova

Tel: (+373 22) 23 53 43; Fax: (+373 22) 54 81 02 ;

info@alegeliber.md; www.alegeliber.md