ONG-uri critica politia pentru lipsa de reactie la altercatiile din fata Procuraturii Generale



ONG-uri critica politia pentru lipsa de reactie la altercatiile din fata Procuraturii Generale Cinci organizatii neguvernamentale preocupate de drepturile omului au criticat lipsa de reactie a politiei la altercatiile din fata Procuraturii Generale de marti, 3 februarie. În incinta agentiei Info-Prim Neo, lideri si reprezentanti ai Amnesty International (AI) Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Hyde Pak, Institutului pentru Drepturile Omului si ai Promo-Lex au chemat jurnalisti, miercuri, 4 februarie, la o sedinta publica la care au analizat comportamentul politiei in timpul mitingului, cand au fost agresati de cel putin 9 indivizi.

Militantii pentru drepturile omului erau la un miting de protest in fata Procuraturii Generale in sustinerea libertatii intrunirilor, cand au fost agresati de persoane cu masti pe fata care i-au stropit cu vopsea din spray-uri. Potrivit organizatorilor, politia nu s-a implicat pentru a separa manifestantii de contra-manisfestanti, desi ei apelat la serviciul 902 de nenumarate ori. Organizatorii spun ca in preajma se aflau cel putin doua masini ale politiei. Mai mult, nici ofiterul de politie care se afla la post la intrarea in sediul procuraturii nu a intervenit si chiar a blocat accesul catorva jurnalisti sa intre pentru a se proteja de agresori.

„Politistii iarasi au picat examenul. Cogemite barbati, bine-mersi hraniti, echipati", a spus Igor Grosu, presedintele consiliului AI Moldova. El avea capul bandajat din cauza loviturilor primite de la atacatori. „Am urmarit stirile ieri si era o disonanta intre reportajul despre altercatiile de la miting si reportajul despre cum guvernul Statelor Unite ale Americii ofera in lot de echipat politiei R. Moldova", a adaugat Igor Grosu.

Presedintele Promo-Lex, Ion Manole, a spus ca a solicitat informatii de la procuratura si politie cu privire la evenimentele de marti, iar Igor Grosu de la Amnesty International spune ca pregateste probe pentru a se adresa in judecata. Pavel Postica, jurist in cadrul Promo-Lex, a spus ca sunat marti la Comisariatul de politie din sectorul Rascani pentru a veni si a certifica incidentul, dar s-a ales cu raspunsul ca „politia nu strange gunoaie".

Protestarii au demonstrat fotografii cu fetele catorva dintre agresori, iar incidentul a fost filmat de ei si de mass-media din Chisinau. Ei au adus la sedinta o masca si cateva spray-uri de-ale atacatorilor pentru a le folosi ca si corpuri delicte in caz ca fortele de ordine decid sa investigheze cazul.

La sedinta a venit si un ombudsman de la Centrul pentru Drepturile Omului, Oleg Efrim, care considera „inadmisibil comportamentul autoritatilor chemate sa asigure libertatea intrunirilor, acestia incalcand toate obligatiile pe care le are statul in realizarea libertatii intrunirilor prevazuta de Constitutie si de Conventia Europeana pentru Drepturile Omului". Avocatul parlamentar a mai spus ca Centrul pentru Drepturile Omului s-a autosesizat si va cere explicatii de la fortele de ordine pe marginea acestui caz.

Solicitat de Info-Prim Neo, Tudor Capatana, specialist principal al Biroului Relatii Publice al Comisariatului General de Politie, a declarat ca „problema este mai ampla, deoarece de la intrarea in vigoare a Legii cu privire la intruniri (aprilie 2008 - n.r.), Primaria municipiului Chisinau permanent nu informeaza la timp politia cu privire la organizarea intrunirilor". „Dupa ce este informata, pentru a asigura protectia participantilor la intrunire - si in cazul de ieri s-a vazut ca este necesara protectia in anumite circumstante - primaria sesizeaza politia". Potrivit specialistului in relatii publice, primaria nu a informat politia despre mitingul in cauza. „Comisariatul de politie este pus in situatia de a se informa singur despre intrunirile preconizate in Chisinau", a spus Tudor Capatana. „Despre incaierare am aflat doar dupa consumarea evenimentului", a mai spus acesta.

Întrebat de ce nu a intervenit echipa operativa de la serviciul 902, ofiterul spune ca nimeni nu a apelat la acest serviciu, „s-au verificat si inregistrarile". Tudor Capatana a confirmat ca politia investigheaza cazul, in urma plangerilor depuse de catre participantii la mitingul de marti.

Centrul de presa al Ministerului Afacerilor Interne a anuntat ca ministerul s-a autosesizat si desfasoara investigatii rezultatele carora vor fi enuntate la timpul potrivit. Serviciul de presa al Procuraturii Generale nu are comentarii deocamdata. 

 

Info-Prim Neo