23 localităţi iniţiază proiecte comunitare cofinanţate de migranţi



Copii din satul Pelinia, în așteptarea unui parc multifuncțional în localitate - unul din proiecte incluse pe platforma de crowdfunding

Primarii din 23 localităţi pun bazele unor proiecte de dezvoltare a comunităţilor, prin semnarea acordurilor de grant a câte 20 mii dolari fiecare, oferiţi de Guvernul Elveţiei, prin intermediul PNUD.

Majoritatea proiectelor sunt de infrastructură locală și au menirea să îmbunătăţească viaţa oamenilor din localități. Astfel, în 23 sate și orașe din Republica Moldova vor exista servicii mai bune de aprovizionare cu apă potabilă, de evacuare a deșeurilor, de întreținere a drumurilor locale, de recreere şi sport, de iluminat public, de dezvoltare economică locală, precum și alte servicii comunale complexe.

În premieră, migranţii originari din aceste localități vor putea contribui financiar la dezvoltarea locală într-un mod sigur şi transparent prin intermediul primei platforme online de colectare de fonduri destinate proiectelor comunitare - www.Guvern24.md. Cu suportul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală (MiDL), pe platformă a fost dezvoltat un modul dedicat comunităţilor și va putea fi folosit de cele 898 primării din țară.

Cetăţenii din R. Moldova, aflaţi în ţară sau peste hotare, vor putea contribui la dezvoltarea localităţilor de origine indiferent de distanţa care îi desparte. Aceasta este una dintre cele mai viabile soluţii generate în cadrul proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală pentru a micșora distanțele între oameni și a transforma percepția față de migraţie, din problemă în oportunitate pentru localităţile din ţară”, a declarat Olesea Cazacu, manageră a proiectului Migraţie şi Dezvoltare Locală.

Pentru o mai mare transparență și promovare, fiecare localitate a descris proiectul în imagini şi text, şi le-a plasat pe platforma www.Guvern24.md. Astfel, cel puțin, cei 40 mii băştinaşi plecaţi din comunităţile partenere MiDL vor avea ocazia să afle mai multe despre proiect, precum și să contribuie financiar la realizarea acestuia. Mai mult ca atât, băştinaşii vor putea urmări, la orice etapă, care este progresul colectării de fonduri și a implementării proiectului la care au contribuit. Toate cele 23 proiecte au fost selectate de primării în urma consultării cetățenilor prin sondaje online, la care a participat populația locală, precum şi băştinaşii din diasporă.

Este important să venim mai aproape de băştinaşii noştri cu informaţii despre localitate şi proiectele în derulare, indiferent în ce colţ al lumii se află aceştia. Pentru a-i ţine la curent cu noutăţile de acasă, noi cei de la primărie, în colaborare cu Asociaţia de Băştinaşi Ruseştii Noi, ne propunem să organizăm, cu regularitate, campanii de informare, folosind reţelele de socializare, canalul Youtube şi site-urile locale”, susţine Pavel Codreanu, primar de Ruşeştii Noi (Ialoveni).

Cele 23 proiecte vor aduce schimbări pozitive în viaţa a circa 100 mii cetăţeni din 5 oraşe şi 18 sate ale ţării. Suma totală a proiectelor care urmează a fi implementate este de 740 mii USD.

Proiectul „Migraţie şi dezvoltare locală” (MiDL) este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe:

Tatiana Solonari, consultantă comunicare MiDL, tatiana.solonari@undp.org, 069377215

Save