ÃŽnvatam drepturile tinerilor prin intermediul jocurilor



"Fiind cu un pas inainte si instruindu-ne putem creste noi lideri de tineret si dezvolta o societate in care drepturile noastre vor fi respectate, iar vocea auzita si luata in considerare", acesta este concluzia principala la care au ajuns participantii la trainingul "Drepturile tinerilor si a studentilor", organizat in perioada 24-25 ianuarie de catre Asociatia "Promo-LEX". Evenimentul s-a desfasurat pe malul batrinului Nistru, la Baza de Odihna "La Popas" din satul Cocieri, raionul Dubasari.

La training au participat 20 de tineri: studenti ai facultatilor de drept, elevi - voluntari in cadrul ONG, grupurilor de initiativa dar si membri ai Consiliilor Locale de Tineret din mai multe localitati din regiunea transnistreana: or. Dubasari, s. Cosnita, s. Dorotcaia, s. Corjova, s. Harmatca si mun. Bender.

Trainingul a avut drept scop dezvoltarea aptitudinilor de intelegere critica a drepturilor, dar si a responsabilitatilor sale, precum si facilitarea dezvoltarii aptitudinilor, comportamentului si abilitatilor tinerilor de a le pune in aplicare in viata de zi cu zi.Programul trainingului a combinat atit prelegerile teoretice, cit si jocurile de rol si discutiile / dezbaterile participantilor in baza materialelor video vizionate. Participantilor li s-au explicat modalitatile elementare de aparare a drepturilor lor fundamentale.

Totodata, participantii au fost incurajati sa initieze in grupurile lor de initiativa, in institutiile de invatamint, Consiliile Locale de Tineret sau in cadrul organizatiilor unde activeaza ca voluntari activitati educationale de promovare a drepturilor tinerilor. În acest sens, participantii au fost informati despre modalitatile de organizare interactiva prin intermediul jocurilor de rol si a dezbaterilor a activitatilor de informare in cadrul comunitatii lor.

Tinerii au ramas impresionati de modalitatea de a invata jucindu-te. Participantii au abordat subiecte ce ii preocupa si au argumentat atitudinea personala vis-a-vis de subiectul discutat, iar exercitiile practice au generat idei / intrebari si atitudini necunoscute lor, stimulind astfel interesul pentru a se implica si cunoaste.

Prin intermediul acestei activitati s-a realizat un pas important in ceea ce priveste dezvoltarea calitatilor de lider la tinerii din regiune si consolidarea lor intr-o retea de tineri lideri cu atitudine civica. Ei sustin necesitatea implicarii lor si abordarii unei atitudini personale pentru dezvoltarea sa ca lider si persoana resursa.

Participantii au constientizat importanta participarii lor, fapt confirmat si prin Certificatele de Participare de care a beneficiat fiecare din ei.

Trainingul „Drepturile tinerilor si a studentilor" a fost organizat in cadrul proiectului "Consolidarea grupelor de initiativa de tineret din regiunea transnistreana", proiect implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regale a Olandei la Kiev, prin intermediul Programului MatraKAP.

Olga Gordila, Director de proiect

Asociatia "Promo-LEX"