Baze de date deschise mai accesibile pentru jurnaliști



Un grup de 20 de jurnaliști, activiști civici și specialiști IT au beneficiat, în perioada 2 - 3 noiembrie,  de un curs de instruire în domeniul jurnalismului de date, organizat la Chișinău de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Participanții la această activitate au învățat cum să identifice informațiile utile din bazele de date naționale, cum să utilizeze eficient motoarele de căutare Google/ Hoover, dar și cum  să găsească subiecte de interes public cu ajutorul bazelor de date deschise. De asemenea, ei au interacționat cu diverse instrumente avansate de cercetare și de cartografiere, ceea ce le-a permis să afle  noi posibilități de vizualizare a datelor.

Expertul român Alex Morega le-a vorbit despre securitatea informațională, instruindu-i cum să-și  protejeze sursele și cum să recupereze anumite documente de pe site-uri oficiale, în cazul în care acestea au fost retrase intenționat.

Despre bazele de date naționale și internaționale le-a vorbit jurnaliștilor expertul Dumitru Lazur. Acesta a explicat și a prezentat care sunt cele mai accesibile programe prin care pot transforma cifrele plictisitoare în grafice interactive.

Cei prezenți la cursul de instruire au apreciat informațiile pe care le-au aflat la traning, afirmând că sunt deosebit de utile, deoarece le vor ajuta să-și diversifice temele despre care scriu și să practice modalități noi de abordare a subiectelor în materialele lor.

Diana Bulai, reporteră la publicațiaTransilvania Regional Business, susține că nu cunoștea prea multe despre bazele de date deschise și posibilitatea de a le folosi în documentarea subiectelor jurnalistice. Pentru ea a fost important că aspectele teoretice au fost îmbinate armonios cu cele practice, „astfel, încât să putem asimila mai bine informația nouă”. 

Tânărul jurnalist din Bălți, Liubomir Guțu, consideră că asemenea activități sunt necesare, în special, pentru cei din teritoriu, care se limitează la sursele oficiale directe, atunci când documentează anumite subiecte. „Pentru ei, bazele de date deschise pot substitui uneori comunicarea directa cu surse”, ne-a spus el.
_______
 
Această activitate este implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Transitions Online, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Cehe și National Endowment for Democracy.