Asigurarea transparentei, o lupta cu morile de vant



"Asigurarea transparentei si accesului la informatie, la noi, este o lupta cu morile de vant", a declarat Vasile Cioarec, presedintele ONG-ului "Raza soarelui", in cadrul unei mese rotunde dedicata transparentei si consultarii publicului in procesul decizional. Evenimentul a fost organizata de Institutul de Rezolvare a Conflictelor (INRECO).

Potrivit lui Vasile Cioarec, modul de comunicare a autoritatilor locale cu societatea civila este defectuos. „De exemplu, daca intram pe site-ul Primariei municipiului Chisinau si incercam sa accesam ordinea de zi a consiliului municipal din 22 ianuarie pe care se afla 47 de subiecte, vedem ca niciun proiect nu e publicat", spune Cioarec.

"Vina pentru nepublicarea actelor nu se datoreaza atat functionarilor, cat lipsei de vointa din partea factorilor de decizie, care in unele cazuri se impotrivesc sa furnizeze o anumita informatie", considera Vasile Cioarec.

Nici la declaratia de venituri a functionarilor Primaria si preturile nu stau mai bine.
"Pe site-ul Primariei este publicata doar declaratia de avere a primarului general, la Ciocana acest domeniu al site-ului e in lucru si doar la Pretura sectorului Centru sunt publicate declaratiile de avere ale sefilor de directie", a mai spus presedintele ONG-ului „Raza soarelui".

Interesul scazut al alesilor locali fata de problema transparentei a fost subliniata si prin lipsa celor mai multi reprezentanti ai fractiunilor la aceasta dezbatere, a remarcat consilierul AMN, Oleg Cernei. Toate fractiunile CMC au fost invitate la dezbatere. Doar reprezentantii AMN si PPCD au fost prezenti.