Educatie electorala pentru tinerii din Ialoveni



Educatie electorala pentru tinerii din Ialoveni Asociatia obsteasca „Eco-Razeni" in parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni a organizat in perioada 16 - 18 ianuarie Atelierul de instruire „Educatie electorala pentru tineri" la care au participat 35 tineri cu virsta 17 - 24 ani din 25 localitati ale raionului Ialoveni. Actiunea a fost desfasurata in cadrul proiectului „Primul vot pentru tinerii din raionul Ialoveni - campanie de informare civica", implementat cu suportul financiar al Oficiului in Moldova al Bancii Mondiale, Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Moldova si Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania.

Atelierul de instruire a fost realizat cu scopul de a familiariza participantii cu mecanismul alegerilor democratice, institutiile si procedurile specifice procesului electoral pentru alegerea Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni. În acest sens, tinerii au studiat aspecte teoretice si practice privind participarea, cadrul legal international si national care reglementeaza dreptul la participare, au aprobat Codul Electoral si elaborat Planul de actiuni pentru organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni, care are ca finalitate organizarea alegerilor de tineret in 25 de localitati ale raionului la data de 22 februarie 2009, cind vor fi alesi prin vot universal, direct, egal, secret, liber exprimat 33 de consilieri tineri. Tinerii au afirmat ca implicarea lor la toate etapele campaniei electorale si participind la alegerea Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni va constitui un exercitiu practic care ii va pregati si motiva sa participe la alegerile parlamentare care vor avea loc in curind la noi in tara.

La sesiunile de instruire a tinerilor si in procesul de examinare si aprobare a Codului Electoral au participat nemijlocit reprezentanti ai Consiliului Raional Ialoveni: presedintele (dl Mihail Silistraru) si vicepresedintele (dna Natalia Petrea), asigurind tinerii ca vor primi suportul din partea lor in procesul de organizare si desfasurare a alegerilor pentru Consiliul Raional al Tinerilor Ialoveni. Un prim pas in acest sens a fost acordarea in ultima zi de lucru a scrisorilor de sustinere semnate de Presedintele Raionului pentru fiecare participant.

Sursa: Eco-Razeni