Ziarele locale vor monitoriza transparența și eficiența utilizării banilor publici pentru drumurile locale



Asociația Presei Independente (API) împreună cu cinci ziare din Soroca, Rezina, Ungheni, Cimișlia și municipiul Chișinău vor monitoriza pe parcursul unui an cât de transparența și eficiența utilizării banilor publici pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor locale. Activitățile au loc în cadrul proiectului "Evaluarea transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice", susținut de Ambasada Finlandei la București.

Pe parcursul celor 12 luni (septembrie 2016 – august 2017), ziarele regionale vor informa locuitorii celor cinci raioane despre segmentele de drumuri prioritare care vor beneficia de finanțare în anul 2017, despre corectitudinea desfășurării achizițiilor publice privind contractarea serviciilor de reparație a drumurilor locale, calitatea lucrărilor executate etc. Totodată, jurnaliștii vor facilita organizarea consultărilor publice la care locuitorii vor fi invitați să discute și să identifice segmentele de drumuri care necesită prioritar alocarea banilor publici. Ulterior, propunerile vor fi transmise consiliilor raionale și consiliului municipal Chișinău pentru a le lua în considerare la etapa definitivării bugetelor locale pentru anul 2017.

În același timp, publicațiile vor organiza dezbateri cu participarea transportatorilor, funcționarilor publici, reprezentanților societății civile și ai mediului de afaceri privind posibilitățile de perfectare a mecanismelor de planificare și utilizare a mijloacelor publice din Fondul Rutier și veniturile locale pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere locale. Concluziile și propunerile vor fi făcute publice și vor fi transmise factorilor de decizie de la nivel local și național.

Pe parcursul ultimilor șase ani, API a desfășurat mai multe campanii de monitorizare a eficienței și transparenței banilor publici cu genericul ”Cere socoteală pentru banii publici!”. Mai multe propuneri de sporire a transparenței și implicării comunităților gestionarea bugetelor locale au fost formulate și transmise autorităților publice locale și centrale.

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md