Fiecare om trebuie să-și dezvolte capacitatea de a analiza critic informația



Asociația Presei Independente (API) a organizat o nouă şedinţă a Clubului de discuții „STOP FALS!” cu genericul ”Securitatea informației în R. Moldova: provocări și soluții”. La discuții a participat Alla Roșca, dr. hab., profesor universitar, cercetătoare la Edgewater Research, New Orleans, SUA. Ea a vorbit despre cele mai mari provocări cărora trebuie să le facă față spațiul informațional moldovenesc și eventuale soluții de combatere a propagandei și manipulării informaționale.

“Când ne referim la securitatea informației, provocările vin din partea propagandei, a manipulării. Conform unor date, 70% din emisiunile difuzate la posturile TV de la noi sunt retransmise din Federația Rusă. Unii politicieni, dar și experți susțin că o soluție ar fi interzicerea canalelor rusești care fac propagandă. Aplicarea sancțiunilor ar fi o altă soluție, însă cea mai mare sancțiune în R. Moldova este de 5400 de lei, o amendă prea mică pentru a contracara eficient propaganda și manipularea. O altă soluție ar fi educația mediatică a consumatorilor de diferite vârste, numai că efectele acestei educații se vor vedea abia peste câțiva ani. Pe plan intern nu există un plan, o strategie, o legislație ajustată la realități pentru a face față provocărilor în spațiul informațional. Pe plan internațional, lipsește o instituție internațională care să monitorizeze nivelul de propagandă și manipulare în diferite țări, lucru care ar putea ajuta la elaborarea unor măsuri eficiente antipropagandă”, consideră Alla Roșca.

Participanții au prezentat cazuri observate de ei, întrebând cum pot distinge o știre adevărată de una manipulatoare și cum se pot proteja de impactul propagandei informaționale. ”Manipularea vine atât din Federația Rusă, cât și din Occident. Fiecare om trebuie să aibă capacitatea de a analiza critic informația și de a identifica adevărul pentru a nu se îndoctrina”, este de părere Eugen Afanas, unul dintre participanții la ședința clubului de discuții “STOP FALS!”. Vladislav Șaran, un alt participant, a remarcat că manipularea informațională se face simțită mai mult în preajma alegerilor: “Campania electorală pentru alegerile prezidențiale încă nu a început, dar deja se observă că trusturile media difuzează anumite documentare sau interviuri în care se atacă unii pe alții, adică candidații și partidele pe care le susțin. Mi se pare că este pseudojurnalism ce fac ei, iar asta se va intensifica în perioada campaniei. Avem nevoie de soluții pentru a stopa acest fenomen”.

La rândul său, Petru Macovei, directorul executiv API, a precizat că interzicerea transmiterii unui post TV nu este o soluție. “Politicienii au interese, metoda lor de a interzice unele posturi incomode nu este o soluție. În contracararea propagandei informaționale externe trebuie să se implice mult mai mult Consiliul Coordonator al Audiovizualului, unde trebuie angajați profesioniști și nu persoane loiale acelorași politicieni care sunt și proprietari de media. În Moldova, multe posturi de televiziune sunt menținute artificial, proprietarii lor nu au un interes de afaceri, ele sunt menținute pentru ca în momentele de criză și electorale să manipuleze consumatorii de media. În Parlamentul european se lucrează la o nouă recomandare prin care proprietarii canalelor audiovizuale vor trebui să demonstreze că activează fie în scop de business, fie în scop de divertisment. Când consumați produsele informaționale, puneți-vă întrebări cui aparține ziarul, site-ul sau postul TV/radio urmărit, ce interese au sau ar putea avea proprietarii acestora. Asta o să vă ajute să vă dezvoltați spiritul de consum critic al media și să distingeți adevărul de manipulare. Jurnaliștii au obligații deontologice și legale să prezinte informația obiectiv și echilibrat. Dacă observați că nu sunt prezentate opinii diferite, în special când e vorba de o situație de conflict, să știți că acel canal media încearcă să vă manipuleze. Într-o știre, jurnalistul trebuie să răspundă la câteva întrebări – cine și ce a făcut? unde? când? de ce? Dacă nu răspunde la aceste întrebări, și mai ales dacă în știri este prezentată opinia jurnalistului despre ceea ce s-a întâmplat, nu putem vorbi despre o știre obiectivă”.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Pentru detalii, contactați-o pe Diana Lungu, coordonatoare comunicare API, la numărul de telefon 0 22 210602 sau la adresa de e-mail diana.lungu@api.md.