Promo-LEX condamna actiunile unilaterale si ilegale de percepere a taxelor pentru circulatie



Promo-LEX condamna actiunile unilaterale si ilegale de percepere a taxelor pentru circulatia persoanelor pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova
 
Contrar promisiunilor facute recent de administratia de la Tiraspol privind eliminarea taxelor de sedere in regiunea transnistreana a Republicii Moldova, de la 1 ianuarie 2009 libertatea circulatiei persoanelor in Transnistria ramine a fi restrictionata. Începand cu aceasta data, persoanele au fost anuntate despre faptul majorarii “taxei de migratie” de la cca 10 lei la 22 lei si 28 bani constatindu-se astfel agravarea situatiei la acest capitol.

Anul 2008 a fost marcat de o relativa liberalizare a circulatiei persoanelor (in special a cetatenilor Republicii Moldova domiciliati in alte regiuni ale tarii) fiind eliminata “taxa pentru tranzitarea” regiunii. Chiar si in aceste conditii, Promo Lex a subliniat faptul ca perceperea oricaror taxe pentru traversarea presupusului hotar de pe Nistru ramane o problema serioasa in vederea realizarii drepturilor constitutionale si constituie o incalcare grava a dreptului la libera circulatie si respectiv a dreptului la proprietatea privata.

Astfel, sunt ignorate si neglijate prevederile articolului 5 al.1 din Acordul cu privire la principiile de reglementare pasnica a conflictului din regiunea transnistreana a Republicii Moldova, document semnat la 21 iulie 1992 de Federatia Rusa si Moldova. De asemenea, situatia contravine  chiar si prevederilor “legislatiei locale transnistrene” inclusiv declaratiilor de intentie formulate recent de admnistratia regionala.

Promo-LEX constata ca perceperea “taxei” are loc fara existenta unei “legi” locale clare si previzibile. Mai mult ca atit, o astfel de “lege” nici nu a fost publicata sau adusa la cunostinta opiniei publice din regiune sau din tara. Daca in anul trecut erau prevazute anumite “inlesniri” de timp si pentru unele categorii de persoane care viziteaza/tranziteaza regiunea, momentan situatia este incerta. Dubios este si faptul ca la unele “posturi de control” acestea nu se percep, fapt care indica la inexistenta unei reglementari clare in domeniu si poate duce la numeroase abuzuri din partea persoanelor care “sunt in drept” de a incasa astfel de taxe.

Mentionam ca aceasta actiune unilaterala a regimului ilegal de la Tiraspol contribuie la cresterea numarului de persoane ale caror drepturi sunt incalcate in aceasta zona dar si la escaladarea nemultumirii cetatenilor. În consecinta, faptul va avea drept efect autoizolarea si in continuare a regiunii, va influienta negativ procesul de negociere in problematica transnistreana si va intensifica suferintele populatiei din regiune.

Salutam reactia Ministerului Reintegrarii al Republicii Moldova si eforturile depuse de catre acesta in vederea stabilirii cauzelor.

Totodata, in acest context Asociatia Promo-LEX solicita autoritatilor Republicii Moldova si participantilor la formatul de negocieri “5 plus 2” (OSCE, UE, SUA, Ucraina si Rusia) sa intensifice eforturile in vederea cautarii solutiilor care ar garanta respectarea Acordului moldo-rus din 21.07.1992 si a dreptului la libera circulatie. În acest sens, consideram necesara convocarea unei sedinte Extraordinare a Comisiei Unificate de Control, cu participarea obligatorie a delegatiilor de observatori  din partea OSCE, UE, SUA si Ucrainei, in cadrul careia sa fie examinata problema in cauza.

Asociatia Promo-LEX a fost deja sesizata asupra unor astfel de abuzuri si continua sa asigure asistenta juridica gratuita persoanelor ale caror drepturi au fost incalcate in regiunea transnistreana sau “zona de securitate”.

Departamentul Juridic al Asociatiei Promo-Lex               

5 ianuarie 2009