Birocrația și problema accesului la finanțare îneacă IMM-urile



Deși IMM-urile au angajați mai mult de jumătate din salariații din întreprinderi, ele generează o cifră de afaceri de doar 30% din totalul pe economie. Or, accesul la finanțare și climatul de afaceri puțin favorabil împiedică dezvoltarea acestora, au declarat în cadrul emisiunii ”60 de minute realism economic„ experții IDIS Viitorul, Diana Enachi și Ion Tornea.

”Pentru impulsionarea sectorului IMM-urilor, autoritățile au elaborat și o strategie, dar în care nu sunt specificați clar indicatorii care urmează să fi atinși la sfârșitul perioadei de implementare. Anterior au mai existat două asemenea strategii, dar care nu au avut nici un indicator de evaluare”, a explicat Diana Enachi.

Ea susține, că o problema a dezvoltării IMM-urilor din Republica Moldova este și accesul la finanțare. ”Ratele la credite în Republica Moldova sunt de câteva ori mai mari față de alte ţări, ceea ce limitează contractarea de împrumuturi de către gestionarii întreprinderilor. Pe de altă parte este și problema capacității de atragere a fondurilor de către IMM-uri. De multe ori ele nu sunt pregătite pentru contractarea banilor. Lipsa viziunilor clare de business, de cele mai multe ori, împiedică accesul la finanțare”. 

Potrivit ei, deși IMM-urile au angajați 55,5% din totalul salariaților din întreprinderii, veniturile generate sunt de doar 30% din totalul pe economie. De fapt, discrepanța ne arată neproductivitatea sectorului și carențele din sistem.

Problema din sectorul IMM-urilor poate fi observată după domeniul de activitate al acestora. 40% dintre ele activează în comerț.

”Sectorul dominant în totalul IMM –urilor este comerțul și ponderea lui este și cea mai mare în totalul creditelor acordate. Este o problemă care ține de dimensiunea macroeconomică. Până nu vom avea o stabilitate macroeconomică și condiții bune de afaceri, structura modelului de business va rămâne neschimbată. Dacă vrem să dezvoltăm sectoarele productive ar trebui să pornim de la stimularea creării întreprinderilor pentru că băncile nu  pot să fie selective la creditarea unui domeniu”, a precizat Ion, Tornea, expert IDIS Viitorul.

În opinia lui, cele mai multe afaceri sunt lansate în comerț, deoarece este cel mai puțin riscant și recuperarea investițiilor se face într-un timp foarte scurt.”Oamenii lansează afaceri cu recuperarea investițiilor într-un timp foarte scurt pentru că nu au încredere în viitor”.

Expertul  invocă și creditele scumpe care frânează dezvoltarea IMM-urilor. ”Sigur că cu finanțarea la costuri ridicate nu poți pune pe picioare business-ul, ci poți finanța doar traficul de arme și de droguri. Dacă ne uităm la țările unde accesul la finanțare este unul facil rata de refinanțare este zero sau chiar negativă. În Republica Moldova acest lucru s-ar întâmpla dacă ar exista condiții macroeconomice prielnice politici corecte promovate de către autorități. În prezent cererea pentru credite s-a redus dramatic, iar dacă mai există cereri pentru împrumuturi atunci ele sunt pentru completarea mijloacelor circulante, în comerț”, a conchis Tornea. 

Emisiunea poate fi vizionată aici

Pentru detalii, contactaţi responsabilul pe presă, Victor URSU: ursu.victoor@gmail.com sau la numărul de telefon (0 22)221844