O zi anti-coruptie in troleibuzele din Chisinau



 O zi anti-coruptie in troleibuzele din ChisinauO zi anti-coruptie s-a desfasurat, luni, 29 decembrie, in troleibuzele din capitala. Între ora 11.00 si 15.00, membri si voluntari ai Grupului de initiativa „Glasul Tinerilor” au impartit pliante pasagerilor si au vorbit la microfon despre pericolul pe care il reprezinta coruptia pentru societate.

Activitatile au fost organizate in troleibuzele de pe rutele 18, 22 si 24 de catre trei echipe. Voluntarii au purtat tricouri si sepci cu inscriptia „Tu poti opri coruptia!”.

Aurelia Petrov, coordonatorul echipei de pe ruta nr. 22, a declarat pentru Info-Prim Neo ca cei patru membri ai echipei au reusit sa informeze pasagerii din sapte troleibuze. Unul din tineri a citit un mesaj la microfon, acolo unde a fost posibil, sau in salonul troleibuzului. Ceilalti trei au oferit la intrare pasagerilor brosuri si pliante de sase tipuri, cu informatii despre ce este coruptia, care sunt metodele de combatere a acestui flagel si unde ar trebui sa sune pentru asistenta in cazul in care cunosc un caz de coruptie.

Pasagerii au avut reactii diverse la aceasta actiune, spune Aurelia, insa, in general, atitudinea oamenilor a fost una pozitiva. Calatorii au adresat intrebari voluntarilor, le-au povestit despre propriile experiente. Foarte multi au deschis pliantele si au citit chiar in troleibuz.

Unele persoane au avut, totusi, anumite retineri. De obicei, acestea erau persoane de varsta a treia, mentioneaza Nicolae Olarasu, coordonatorul echipei de pe ruta nr. 18. Acest grup a reusit sa distribuie pliante in patru troleibuze, dar si in statii.

O astfel de actiune are un impact pozitiv in masa si merita sa fie repetata, este convinsa Maria Bivol, coordonatorul echipei de pe ruta nr. 24.

Campania nationala „Tu poti opri coruptia” este parte a programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), finantat de Guvernul SUA prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului, administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED) , in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. AED va avea sprijinul Agentiei de Relatii Publice „Parc Communications” in implementarea campaniei.

 

Info-Prim Neo