Mars in semn de solidaritate cu persoanele care au fost impiedicate sa organizeze intruniri publice



Mars in semn de solidaritate cu persoanele care au fost impiedicate sa organizeze intruniri publiceONG-uri pentru apararea drepturilor omului au marsaluit joi, 25 decembrie, la Chisinau, in semn de solidaritate cu persoanele si organizatiile care au fost impiedicate de autoritati sa organizeze intruniri publice, transmite Info-Prim Neo. Înarmati cu pancarte, braduti, masti de purcelusi si magarusi, protestatarii s-au indreptat de la Centrul pentru Drepturile Omului spre sediul Ministerului Justitie.

Deoarece, nici un oficial al ministerului nu a raspuns la solicitarea de a avea o discutie cu participantii la protest, acestia i-au inmanat politistului de serviciu un bradut. Tot lui i-au spus si uratura speciala: „De urat am mai ura, daca drepturi am avea ...”, „Colinda, colinda, iesi ministrule in tinda”. Nici la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene protestatarii nu au avut sansa sa discute cu responsabilii din institutie.

Protestatarii nu au fost lasati de catre politisti sa se apropie de sediul legislativului si nici de Presedintie.“Exista obiective care au statut special, strategic si, de aceea, va rog sa va desfasurati activitatea mai incolo”, le-a spus Rodion Budeanu, vicecomisar al Comisariatului Buiucani.

“E clar ca Legea intrunirilor publice este incalcata. Daca nu vom sta indiferenti, daca vom protesta de fiecare data cand drepturile care privesc libertatea de exprimare sunt incalcate, pana la urma lucrurile se vor normaliza”, a declarat Evghenii Golosceapov, director executiv al organizatiei Amnesty International in Moldova.

Marsul de protest s-a incheiat in fata Ministerului Afacerilor Interne. Participantii i-au urat pe angajatii ministerului, le-au “dat o pereche de papuci” si au jucat o sceneta pe tema bradului arestat de autoritati. Spre final, un angajat al MAI, recunoscut de protestatari ca fiind Petru Corduneanu, fost vicecomisar al orasului, i-a injurat pe participanti. “Rasuri si lepadaturi ale societatii care de dimineata umbla pe strazi si incurca sarbatorile religioase de iarna”, a spus acesta.

“Mi se pare strigator la cer ca un angajat al MAI sa numeasca societatea civila - rasuri, iar pe un reprezentant al presei sa-l trimita sa se spele. Cred ca voi face o plangere la procuratura”, a comentat Oleg Brega, unul dintre liderii organizatiei Hyde Park.

Organizatorii si-au exprimat increderea ca organele de politie vor da dovada de atitudine civica si nu vor retine nicio persoana care a participat la protest.

Marsul a fost organizat de Asociatia pentru Democratie Participatica ADEPT, Amnesty International Moldova, Asociatiei Presei Independente, Centrul “Acces-Info”, Centrul de Drept Causeni, Centrului de Investigatii Jurnalistice, Centrul Independent de Jurnalism, Centrul “MEMORIA”, Centrului National al Romilor, CReDO, Eco-TIRAS, Hyde Park, Institutul pentru Drepturile Omului, Juristi pentru Drepturile Omului, Promo-Lex, Societatea Internationala a Drepturilor Omului – Sectia din Republica Moldova.

Info-Prim Neo