Patru experti considera ca Anul Tineretului a fost o actiune electorala a Partidului Comunistilor



evaluarea_anului_tineretului.jpgUn grup de tineri neafiliati politic au prezentat miercuri, 24 decembrie 2008, un raport de evaluare a Anului Tineretului, pe care l-au catalogat ca fiind o actiune populista a guvernarii, lansata intr-un an preelectoral, marcata prin arestarea mai multor tineri in cadrul actiunilor de protest si sechestrarea calculatoarelor a 12 forumisti. Tinerii experti au cerut partidelor politice sa includa tineretul ca o prioritate separata in platformele electorale, in cadrul Guvernului din 2009 sa fie format Ministerul Tineretului si sa se majoreze substantial alocarile bugetare pentru tineri.

“Modalitatea de acordare a creditelor in cadrul Programului National de Abilitare Economica a Tinerilor risca sa falimenteze tinerii antreprenori. Desi Guvernul a lansat programului national „Locuinte pentru Tineri”, in noua lege cu privire la ipoteca din 23.08.2008 nu se contin prevederi referitoare la facilitati pentru tinerele familii pentru contractarea creditelor ipotecare”, a declarat Adrian Lupusor, expert economic in cadrul conferintei de presa. Expertul a mai adaugat ca programul national „Sustinerea tinerilor absolventi la incadrarea in campul muncii” este unul dintre esecurile majore din cadrul Anului Tineretului, deoarece ponderea somerilor tineri din numarul total al somerilor a crescut pe parcursul anului curent.

Tudor Darie, expert pe politici de tineret, a declarat ca “desi se pregateste inaugurarea Centrului Republican pentru Copii si Tineret, lipseste un Regulament referitor la modalitatea de acordare a sediilor in acest centru, fapt ce poate avea ca rezultat impartirea oficiilor pe criterii politice. Ciclurile de emisiuni radio si TV de promovare a Anului Tineretului nu au abordat problemele cu care se confrunta tinerii, ci au reprezentat laude la adresa guvernarii”.

“Activitatile din Anul Tineretului nu au schimbat spre bine viata celor circa un milion de tineri din Republica Moldova, dintre care o mare parte traiesc fara ingrijirea parintilor, plecati la munca peste hotare. Pentru a preveni o catastrofa sociala in urmatorii ani, in Guvernul din 2009 urmeaza sa fie format Ministerul Tineretului si sa fie majorate substantial alocarile bugetare pentru tineri, iar partidele politice sa-si asume public aceste obiective in platformele electorale”, a mai adaugat Tudor Darie.

Nicolae Toderas, expert in domeniul politicilor educationale, a subliniat ca “noul Cod al Învatamantului nu este corelat cu noile tendinte din domeniul educational si este orientat impotriva tinerilor, deoarece nu se vor putea acomoda pe piata comunitara si internationala a fortei de munca”. O parte dintre tinerii amnistiati de presedintele Vladimir Voronin ar putea nimeni inapoi la inchisoare in lipsa unui program de integrare in societate a acestora.

Ghenadie Mocanu, vorbind despre activitatile destinate sa dinamizeze participarea tinerilor in cadrul Anului Tineretului, a mentionat lipsa de viziune si stabilirea unor obiective concrete in organizarea evenimentelor fiind foarte greu de evaluat daca au avut sau nu efect pentru tanara generatie din R. Moldova

Amintim ca anul 2008 a fost decretat de presedintele Vladimir Voronin drept An al Tineretului, iar initiativa autoritatilor a fost criticata repetat de catre reprezentantii ONG-urilor de tineret si ai partidelor de opozitie.

Raport in format PDF (140 Kb)

Pentru detalii nu ezitati sa ne contactati:
Tudor Darie, expert, politici de tineret, tudor.darie@nmg.md, 079689933
Adrian Lupusor, expert economic, adrian.lupusor@gmail.com, 079031710
Ghenadie Mocanu, expert, participarea tinerilor, ghenadie.mocanu@gmail.com, 069281579
Nicolae Toderas, expert, politici educationale, nicktod@yahoo.com, +40745068900