Lansarea Ghidului "Gagauzia: Oportunitati pentru investitii"



ghidgagauzia.jpgAutoritatile din Gagauz-Yeri au prezentat public, la 24 decembrie 2008, Ghidul „Gagauzia: Oportunitati pentru investitii”. Ghidul reprezinta un component-cheie al programului „Dezvoltarea economiilor locale prin actiune si alianta (DELTA) Gagauzia”, initiat de LGI/OSI, in cooperare cu autoritatile din Gagauzia, co-finantat de Fundatia Soros-Moldova si implementat de IDIS „Viitorul”. Ghidul a fost elaborat in doua limbi: rusa si engleza.

La lansarea Ghidului, Mihail Formuzal, bascanul UTAG, a subliniat: „Acest Ghid este un proiect ambitios, care are votul nostru de incredere. Suntem singuri ca ne va ajuta sa crestem interesul investitorilor fata de regiunea noastra. Doar printr-o dezvoltare economica durabila vom putea integra Republica Moldova, deci si Gagauzia, in retele investitionale europene.”

Ghidul „Gagauzia: Oportunitati pentru investitii” contine raspunsul la intrebarile:

  • Ce este Gagauzia?
  • Unde am putea investi in UTAG?
  • De ce am investi in economia Gagauziei?
  • Care e specificul autoritatilor regionale?

„Sunt niste intrebari firesti pe care si le pune orice investitor. De promptitudinea si concretetea raspunsurilor depinde decizia investitorului. Investitorul vrea in primul rand siguranta, informatie veridica. Iata de ce am decis sa includem, pe langa baza legislativa nationala si regionala de profil,  si top-ul localitatilor din UTAG, in functie de potentialul lor pe sectoare ale economiei nationale: agricultura, industrie, turism s.a. Acest rating ii va ajuta pe investitori sa se orienteze mai usor in regiune.”, a subliniat coordonatorul de program Liubomir Chiriac, de la IDIS „Viitorul”.

Ghidul contine descrierea exhaustiva a oportunitatilor investitionale in UTAG. Astfel, sunt prezentate 32 de proiecte investitionale la categoria „Consolidarea potentialului pentru o agricultura ecologica la sudul Moldovei”. Acestea se refera la modernizarea agriculturii, industriei, dezvoltarea serviciilor de turism, a proiectelor sociale. Alte 59 de proiecte investitionale au in vizor spatiile si cladirile disponibile in regiune, iar 20 – terenurile. Totodata, este oferita baza de date a exportatorilor din UTAG.

Urmeaza ca in februarie-martie 2009 sa fie lansata Strategia de dezvoltare economica a Unitatii Teritorial-Autonome Gagauzia (UTAG), la elaborarea careia au fost implicati experti independenti, locali si internationali, care au analizat potentialul economic al regiunii. Guvernarea locala din UTAG, in parteneriat cu Oficiul Dezvoltarii Economice Locale (DEL), si-a asumat responsabilitatea de a implementa strategia DEL. Amintim ca Oficiul Dezvoltarii Economice Locale din regiune a fost creat ca o parte componenta a programului DELTA Gagauzia.

Pe langa Ghidul „Gagauzia: Oportunitati pentru investitii”, in septembrie 2008 a fost inaugurat portalul www.gagauzia.md, prin care se urmareste stimularea investitiilor, in conditiile in care volumul investitiilor in UTAG reprezinta doar 1,7% din volumul pe tara. Metodologia DELTA a fost utilizata cu succes intr-o serie de tari in tranzitie din Balcanii de Vest, dovedindu-se a fi inovatoare, flexibila in provocarea de schimbari durabile de crestere economica si sociala in Macedonia, Albania, Bosnia si Hertegovina.

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org