Au fost desemnati jurnalistii anului 2008



Clubul de presa din Chisinau - Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) si Comitetul pentru Libertatea Presei - au organizat marti, 23 decembrie 2008, in incinta Teatrului National „Mihai Eminescu” din Chisinau, traditionala Gala de decernare a premiilor “10 jurnalisti ai anului” (editia a XIV-a).

În acest an, procesul de selectare a laureatilor acestor premii s-a desfasurat in trei etape. În prima etapa, institutiile media din R. Moldova au fost solicitate sa propuna cate trei candidati: un jurnalist din cadrul redactiei lor si doi jurnalisti din alte redactii. În cadrul celei de-a doua etape, un grup format din laureatii din anul trecut ai premiilor „10 jurnalisti ai anului”, reprezentanti ai ONG de media, serviciilor de presa, organizatiilor internationale care au programe pentru mass-media, de asemenea, au propus candidati pentru premiile din anul curent.

Decizia finala (etapa a treia) a fost luata de catre membrii Consiliului de experti de pe langa CIJ , care s-au ghidat de rezultatele chestionarii. Castigatorii au fost stabiliti cu majoritatea voturilor membrilor Consiliului de experti CIJ.

La desemnarea premiantilor s-a tinut cont de urmatoarele criterii: profesionalism, obiectivitate, respectarea normelor deontologice, impactul asupra opiniei publice si devotament fata de profesie.

Cei 10 jurnalisti ai anului 2008 sunt:
Categoria Presa scrisa: Ion Preasca, saptamanalul „ECO”, si Irina Codrean, cotidianul „Timpul de dimineata”.

Categoria Televiziune: Angela Gonta, Pro TV Chisinau, si Gabriel Calin, TV 7.

Categoria Radio: Alina Sloninov (Elena Moldoveanu), Radio „Europa Libera”, si Eduard Maceac, Radio Moldova.

Categoria Agentii de presa: Lina Grau, Agentia „NewsIn”, si Lilia Gurez, Agentia „Infotag”.

Categoria Presa locala: Ana Butnariuc, Pro TV Chisinau si ziarul „СП” (Balti), si Ludmila Topal, Bas TV si Bas FM (Basarabeasca).

În cadrul Galei, de asemenea, au fost acordate urmatoarele premii speciale:
Premiul de excelenta - pentru longevitate jurnalistica: scriitorului si publicistului Mihail Gheorghe Cibotaru

Speranta anului: Mariana Rata, „Jurnal de Chisinau”, si Eugenia Pogor, Agentia „Info-Prim Neo”.

Debutul anului: JURNAL TV

Managerul anului: Serghei Misin, „Экономическое обозрение “Логос Пресс”.

Premiul „Phoenix” (pentru jurnalistul sau institutia media care continua sa-si faca meseria in conditii extreme): Radio „Vocea Basarabiei”.

Premiul special al CIJ – pentru promovarea diversitatii: Natalia Scurtul, ziarul „Профсоюзные вести”, Tiraspol.

Gala premiilor „10 jurnalisti ai anului” s-a desfasurat cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE in Moldova, Fondului Global pentru Prevenirea Conflictelor al Guvernului Marii Britanii si ONU in Moldova. Acest eveniment se desfasoara in cadrul Clubului de presa din Chisinau, care a fost lansat de Centrul Independent de Jurnalism si Comitetul pentru Libertatea Presei in anul 1995.
____

Componenta Consiliului de experti CIJ: Valentina Ursu (Radio “Europa Libera”), Sorina Stefarta („Timpul”), Petru Macovei (Asociatia Presei Independente), Anatol Golea (TV 7), Ion Bunduchi (Asociatia Presei Electronice, Universitatea de Stat din Moldova), Anatol Caslaru („Eco”), Dmitri Kalak („Economicescoe Obozrenie „Logos Press”), Igor Volnitchi (Agentia „Infotag”).