ONG-uri vor protesta impotriva "politistilor in civil"



politisti-in-civil.jpgMai multe organizatii neguvernamentale preocupate de respectarea drepturilor omului in R. Moldova vor organiza actiuni de protest pana la sfarsitul anului, la Chisinau, pentru a-si exprima nemultumirea fata de practica Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de a trimite politisti in civil pentru stoparea actiunilor de protest. „Imaginati-va sa fie arestati toti liderii ONG-urilor pentru apararea drepturilor omului”, a declarat Evghenii Golosceapov, directorul executiv al Amnesty International Moldova, la o masa rotunda in incinta Agentiei de presa Info-Prim Neo, luni, 22 decembrie.

Lideri si reprezentanti ai organizatiilor pentru apararea drepturilor omului s-au intrunit pentru a face schimb de opinii despre felul in care autoritatile inteleg sa aplice noua lege cu privire la intruniri, in vigoare din aprilie 2008. Vorbitorii au remarcat ca angajatii MAI cunosc foarte bine ca aceasta lege nu impune autorizarea intrunirilor publice de catre autoritati. Politia a inventat o noua practica de inabusire a protestelor: trimite angajati imbracati in civil care sisteaza actiunilor si aresteaza participantii. „Politistii in civil nu se legitimeaza”, a spus Ghenadie Brega, un membru al ONG-ului „Hyde Park”. „Ei sechestreaza bunuri personale si sterg imaginile video pe care le fac participantii la proteste”, spune Brega.

Anatol Hristea-Stan, un alt membru „Hyde Park” a povestit cum un grup de vreo sase persoane l-au fortat sa intre intr-un troleibuz in Chisinau, in timp ce participa la o actiune de protest. El crede ca acestia erau angajati ai MAI. „Interesant este ca ceilalti oameni din troleibuz nu acordau niciun fel de atentie la cele ce se intamplau. Insii insistau sa-si ascunda fetele in gulere”, a spus Hristea-Stan.

Anatol Matasaru care s-a prezentat drept „cetatean simplu si protestatar” a povestit cum politia invente aza dosare persoanelor retinute in cadrul actiunilor de protest. Cel mai des acestea sunt invinuite de ultragiere a politistilor, de huliganism si, mai nou, de urinare in public.

Alexandru Postica, director executiv al asociatiei „Promo LEX” a concluzionat ca legislatia care asigura libertatea intrunirilor este buna, atat doar ca implementarea ei are deficiente.

Sergiu Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO), a sugerat ca asociatiile sa solicite intrevederi cu conducerea MAI si cea a Procuraturii Generale pentru a incerca sa le convinga sa renunte la practica trimiterii politistilor in civil care sa stopeze intrunirile publice.

Pana prezent nu a fost pedepsit niciun ofiter de politie pentru impiedicarea desfasurarii intrunirilor. „Mai mult, unii din ei chiar au fost promovati in grad”, a spus Ghendie Brega. Desi doar instanta de judecata are dreptul sa sisteze intrunirile in ba za unor prevederi foarte clare fixate in legislatie, liderii de ONG au spus ca foarte des oficialitatile decid asupra intrunirilor in dependenta de atitudinea personala fata de acestea.

Sursa: http://www.info-prim.md