Ce prevederi noi sunt incluse în legea privind Achizițiile publice?



IDIS ”Viitorul” a desfășurat un Atelier pe marginea achizițiilor publice. Activitatea are loc în cadrul proiectului “Construirea unui sistem transparent și durabil de achiziții publice printr-un proces de monitorizare permanentă”, finanțat de PASOS.

Experții IDIS au prezentat noile prevederi legislative în domeniul achizițiilor publice, intrate în vigoare de la 1 mai curent. De asemenea, au abordat metode de monitorizare a achizițiilor publice; practici de detectare și contracarare a practicilor anticoncurențiale în cadrul procedurilor de achiziție publică; sistemul de soluționare a contestațiilor și  litigiilor în achiziții.   

Liubomir Chiriac a subliniat importanța sistemului de achiziții publice din R. Moldova, menționând că acesta se confruntă cu deficiențe majore. Pentru a depăși problemele cu care se confruntă acest proces, avem nevoie de armonizarea sistemului legislativ al achizițiilor publice în conformitate cu aquis-ul comunitar, a precizat Vicedirectorul IDIS ”Viitorul”.

La rândul său, Viorel Chivriga, șeful Departamentului Economic al IDIS a făcut un apel către participanții, care reprezintă atât autoritățile publice locale cât și operatori economici, să stabilească o rețea prin care să comunice problemele cu care se confruntă, precum și recomandările care ar îmbunătăți sistemul de achiziții publice.  

Printre provocările cu care se confruntă specialiștii în achiziții în desfășurarea procedurilor de achiziție se numără procedurile extrem de birocratice, capacitățile limitate ale specialiștilor în domeniul achizițiilor publice, gradul redus de responsabilitate al operatorilor economici care livrează produse și servicii de calitate proastă, precum și pârghii și capacități reduse de asigurare și monitorizare a implementării contractelor de achiziții de către autoritățile contractante

Diana Enachi, expertă în cadrul acestui proiect, a explicat cele mai importante reglementări incluse în noua lege cu privire la achizițiile publice și cadrul normativ secundar de aplicare a legii (acestea pot fi accesate aici), dar și rolul societății civile în monitorizarea achizițiilor și asigurarea transparenței în atribuirea contractelor. Totodată, s-a referit la principalele obstacole care limitează transparența (identificate în cadrul discuțiilor cu participanții la procedurile de achiziție și reprezentanții societății civile) și măsurile necesare de implementat pentru îmbunătățirea accesului la informația privind utilizarea banilor publici.

Anterior, astfel de ateliere au avut loc în nouă raioane: Hînceşti, Anenii Noi, Criuleni, Căuşeni, Ştefan-Vodă, Cahul, Sîngerei, Soroca, Drochia. În total, peste 500 de reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, instituţiilor publice şi ai operatorilor economici au beneficiat de instruire.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Building transparent and sustainable public procurement system through permanent monitoring process”, finanțat de  Policy Association for an Open Society (PASOS), din Republica Cehă, sub-grant oferit în cadrul proiectului “Partners in Empowerment” (ENPI/2014/354-731), finanțat de Comisia Europeană prin programul  Neighbourhood Civil Society Facility (European Neighbourhood and Partnership Instrument) Regional actions.

Pentru detalii: Diana Lungu, serviciul de presă al IDIS ”Viitorul” – 0 22 221844, diana.lungu@viitorul.org