Monitorizarea prezentei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune



La 23 decembrie, Asociatia Presei Electronice APEL lanseaza proiectul „Monitorizarea prezentei actorilor politici/electorali la principalele canale de televiziune in perioada pre-electorala, electorala si post-electorala a alegerilor parlamentare 2009”. Proiectul este sprijinit de catre Delegatia Comisiei Europene in Republica Moldova in cadrul Instrumentului European pentru Democratie si Drepturile Omului.

Proiectul este finantat de Delegatia Comisiei Europene in R. Moldova si urmareste sa contribuie la crearea conditiilor pentru asigurarea unui proces electoral liber, corect, transparent si democratic in 2009 si la formarea deprinderilor profesionale la televiziune de a prezenta actorii politici si electorali in mod echidistant, impartial si echilibrat in programele de stiri si de actualitati, emisiunile de actualitate socio-politica si de dezbateri televizate. În acest scop, vor fi monitorizate programele difuzate de 8 posturi tv: EuTV, NIT, N4, Prime, Pro TV, TV 7, TVC 21, 2 Plus. Bugetul proiectului constituie 120530 EUR, contributia donatorului fiind de 94750 EUR.

Echipa de monitorizare va urmari conformitatea activitatii canalelor tv cu prevederile legislatiei in vigoare, Regulamentului CEC de reflectare a campaniei electorale de catre institutiile audiovizualului, Codului de conduita al radiodifuzorului, va evalua rezultatele monitorizarii canalelor tv si le va face publice in cadrul conferintelor de presa lunare, iar in perioada campaniei electorale – in cadrul conferintelor de presa saptamanale. Totodata, se va analiza comportamentul canalelor tv pentru a identifica si a sistematiza derogarile de la normele juridice si deontologice, cu scopul de a edita un ghid de practici bune de reflectare a campaniei electorale in mass-media.

În baza evaluarii si sistematizarii datelor vor fi intocmite rapoarte de monitorizare lunare (in perioada campaniei electorale – saptamanale). Toate rapoartele vor fi distribuite televiziunilor monitorizate, presei, comisiilor parlamentare de resort, CEC, CCA, ONG-urilor de profil, organismelor internationale preocupate de desfasurarea corecta a procesului electoral. De asemenea, rapoartele vor fi plasate in varianta electronica pe pagina web a APEL (www.apel.md).

Conferinta de lansare a proiectului va avea loc pe data de 23 decembrie 2008 la ora 11.00 la sediul Agentiei de presa Info-Prim Neo din strada Sfatul Tarii, 9/9.

Sursa: www.info-prim.md