Pentru o electorala anti-coruptie



Alianta Anticoruptie (AAC), membra a Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte (Coalitia 2009), a lansat proiectul „Programele partidelor politice privind lupta impotriva coruptiei la alegerile din 2009”, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit AAC, acest proiect are menirea sa promoveze lupta impotriva coruptiei, prin atragerea atentiei partidelor politice si a alegatorilor asupra necesitatii prevenirii si contracararii fenomenului. Un alt obiectiv al proiectului este de a consolida capacitatile partidelor politice pentru includerea masurilor anticoruptie in programele electorale, precum si familiarizarea alegatorilor cu aceste procedee in perioada scrutinului din 2009.

În scopul atingerii acestor obiective, AAC a elaborat un caiet de politici adresat partidelor . Acesta include propuneri privind strategiile de abordare a temei coruptiei si a masurilor de combatere/prevenire, pentru o perioada de 4 ani a mandatului de gu vernare. Caietul de politici va fi prezentat tuturor partidelor ce vor participa in campania electorala din 2009.

AAC va desfasura si o campanie de informare, inclusiv talk-show-uri radiofonice si televizate, suplimente la ziare, articole in presa etc., pentru a promova includerea masurilor anti-coruptie in agendele electorale ale partidelor politice. Moderatorii emisiunilor politice si directorii programelor TV vor fi motivati sa includa subiecte referitoare la coruptie in dezbaterile electorale etc.

De asemenea, AAC isi propune sa monitorizeze continuu activitatea noului Parlament si a Guvernului privind lupta cu fenomenul coruptiei si va prezenta anual un raport ce va reflecta modul in care partidele isi indeplinesc promisiunile electorale.

AAC este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale ce activeaza in diverse domenii, cu precadere din sfera politicilor publice, drept, institutii democratice. Actualmente, alianta e formata din circa 30 de membri, inclusiv reprezentanti ai mass-media, organizatii de tineret, din sfera educatiei si stiintei etc.


www.info-prim.md