RELANSAREA FORUMULUI ONG DIN MOLDOVA



Relansarea Forumului organizatiilor neguvernamentale din Republica Moldova, dupa o pauza care a durat cinci ani a constituit tema conferintei de presa organizata de Consortiul pentru dezvoltarea societatii civile din R. Moldova. În cadrul conferintei a fost prezentat conceptul Forumului ONG si lansata invitatia pentru mass-media de a participa activ la acest eveniment important pentru organizatiile neguvernamentale din tara. ONG membre ale Consortiului: Centrul de Resurse „Tineri si Liberi”, CReDO, Centrul CONTACT si Asociatia „Eco-Tiras”.

Forumul ONG va pune pe agenda publica subie cte importante ce tin de dezvoltarea societatii civile: imbunatatirea cadrului legal cu privire la ONG, reprezentarea ONG in dialogul cu structurile statale, dezvoltare regionala, codul de etica al ONG, procurarea de catre stat a serviciilor sociale de la ONG, alegerea membrilor in organul reprezentativ al societatii civile – Consiliului National al ONG, a Secretarului Consiliului ONG.

La Forum se asteapta participarea a circa 100 reprezentanti ai organizatiilor societatii civile din tara, incluzand UTA Gagauzia si Regiunea Transnistreana a R. Moldova. Sunt invitati experti internationali din Romania, Polonia, persoane publice din R. Moldova (Presedintele Parlamentului, deputati, ministri, consilieri, primari etc. Activitatea Forumului va fi organizata astfel incat sa permita participarea maxima a reprezentantilor organizatiilor societatii civile si a persoanelor publice.

În ajunul Forumului ONG Consortiul saluta adoptarea de catre Parlamentul R. Moldova a Strategiei dezvoltarii societatii civile in R. Moldova – cadrul legal de baza pentru sustinerea durabilitatii sectorului trei in R. Moldova, si comunica ca acest document este un produs al cooperarii intersectoriale, iar modelul elaborarii lui – un exemplu bun de conlucrare a ONG cu structurile de stat. Proiectul Strategiei a fost discutat participativ cu peste 300 de organizatii neguvernamentale in cadrul consultarilor regionale (Balti, Comrat, Cahul, Chisinau, organizatiile din Transnistria).

Consortiul pentru dezvoltarea societatii civile din R. Moldova are drept scop crearea unui cadru favorabil pentru dezvoltarea durabila a organizatiilor societatii civile prin implicarea acestora in procesul de elaborare a politicilor publice in colaborare cu institutiile de stat si cele private . Evenimentul de miercuri urmeaza sa dea un imbold pentru activizarea colaborarii intre structurile de stat si societatea civila din tara.

Activitatea Consortiului pentru dezvoltarea societatii civile din R. Moldova este posibila gratie sustinerii Proiectului PNUD "Dezvoltarea Societatii Civile" si Fundatiei Soros – Moldova.

*** *** ***
Pentru informatii suplimentare:
Antonita Fonari, ONG „Tineri si Liberi”, 079 45 00 28, director@tineriliberi.md
Serghei Neicovcen, Centrul CONTACT, sneicov@contact.md
Daniela Mamaliga, EveryChild Moldova, dmamaliga@everychild.md
Sergiu Ostaf, CReDO, ostaf@credo. md
Ilia Trombitchi, Eco-Tiras, ecotiras@mtc.md