Declaratia Coalitiei 2009 privind situatia postului de televiziune Pro TV Chisinau



coalitia2009_1.jpgCoalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte – Coalitia 2009  constata cu ingrijorare situatia creata in jurul postului de televiziune Pro TV Chisinau. Regretabil, dar atacurile recente ale unor deputati din Parlamentul Republicii Moldova la adresa  postului in cauza  par sa fi influentat pozitia Consiliului Coordonator al Audiovizualului, care a anuntat ca nu va prelungi de drept licenta de emisie detinuta in mod legal de Pro TV.

Atacurile asupra Pro TV-ului si pozitia Consiliului Coordonator al Audiovizualului au trezit reactii in societate si proteste din partea cetatenilor, organizatiilor mass-media si mai multor partide politice.

Coalitia 2009 atrage atentia ca aceste actiuni au loc in ajunul campaniei electorale parlamentare. Coalitia reaminteste autoritatilor de angajamentele pe care si le-au asumat semnand Documentul de la Copenhaga (1990), care califica libertatea mass-media ca o pre-conditie esentiala intru asigurarea unui proces electoral liber si corect. Accentuam faptul ca desfasurarea unor alegeri libere si corecte necesita un mediu favorabil activitatii mass-media, adica un cadru institutional ce permite mijloacelor de informare in masa sa prezinte un pluralism de opinii, sa reflecte procesele politice si democratice intr-o maniera echidistanta si profesionista.

Tensionarea situatiei in jurul postului Pro TV Chisinau au loc si in contextul celebrarii a 60 de ani de la adoptarea Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Prin urmare, indemnam autoritatile sa-si onoreze obligatia de a respecta dreptul la libertatea de exprimare, implicit libertatea de opinie si libertatea de a primi sau de a comunica informatii/idei fara amestecul autoritatilor publice si fara a tine seama de frontiere. Acest drept este garantat nu doar de Constitutia Republicii Moldova, dar si de Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale, si alte tratate internationale la care Moldova este parte. 
În acest context, Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte – Coalitia 2009 recomanda  Consiliului Coordonator al Audiovizualului sa nu admita, in pragul alegerilor parlamentare, sistarea activitatii Pro TV si eliminarea acestui post cu pondere de pe piata mediatica moldoveneasca. De asemenea, Coalitia 2009 cheama autoritatile sa asigure pluralismul democratic, libertatea de exprimare si accesul la informatia de interes public - preconditii esentiale pentru realizarea unor alegeri parlamentare libere si corecte, precum si integrarea europeana a Republicii Moldova. 

Coalitia 2009 este o uniune benevola de organizatii neguvernamentale din Republica Moldova ce isi propune sa contribuie la asigurarea unor alegeri libere, corecte, transparente si democratice ale Parlamentului Republicii Moldova; la consolidarea societatii civile pentru asigurarea unor alegeri constiente ale cetatenilor; la respectarea drepturilor alegatorilor si a principiilor egalitatii participantilor la procesul electoral. Coalitia 2009 continua activitatile de promovare a unor alegeri libere si corecte demarate de Coalitia 2005 si Coalitia 2007.