Publicațiile Națiunilor Unite vor fi accesibile pe noua platformă on-line iLibrary



Publicațiile Națiunilor Unite vor fi disponibile pe platforma iLibrary a Națiunilor Unite (http://www.un-ilibrary.org), prima platformă de căutare detaliată globală, de descoperire și difuzare a conținutului digital, creată de Organizația Națiunilor Unite.

Disponibilă din februarie 2016, platforma iLibrary a Națiunilor Unite oferă informații bibliotecarilor, specialiștilor, oamenilor de știință, factorilor de decizie politică și publicului larg, cărora le este pusă la dispoziţie o destinație online pentru a accesa produsele informaționale create de Secretariatul Națiunilor Unite, în colaborare cu fondurile și programele sale.

Platforma iLibrary include publicații, reviste și serii, cuprinzând fapte și expertiză privind pacea și securitatea internațională, drepturile omului, dezvoltarea economică și socială, schimbările climatice, dreptul internațional, guvernanța, sănătatea publică, precum și diferite statistici. În versiunile următoare, platforma va oferi, de asemenea, accesul la alte resurse, precum ar fi documentele de lucru și baze de date statistice.

Platforma iLibrary este optimizată pentru a fi utilizată atât de pe calculatoarele staționare, cât și de pe dispozitivele mobile, care permit tuturor utilizatorilor să citească, să distribuie și să încorporeze conținut. Înalta funcționalitate și edițiile care pot fi descărcate sunt disponibile ca parte a unui serviciu de abonament.

La lansare, platforma iLibrary cuprindea 750 de titluri în limba engleză și 250 în alte limbi oficiale ale Națiunilor Unite: franceză, spaniolă, rusă, chineză și arabă. Acest domeniu de aplicare inițial acoperă cea mai mare parte a conținutului publicat sub steagul Națiunilor Unite între 2013 și 2015 de Departamentul Publicații. Un conținut de aproximativ 3.000 de titluri este așteptat să fie disponibil până la sfârșitul anului 2016, care corespunde cu majoritatea titlurilor publicate între 2010 și 2015.

Conținutul iLibrary va fi actualizat periodic cu aproximativ 500 de titluri noi publicate în fiecare an, cu privire la subiectele cheie care reflectă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), adoptate de Organizația Națiunilor Unite.

iLibrary  a fost creată în parteneriat cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), folosind platforma sa funcțională de bibliotecă online, care furnizează o listă extinsă de caracteristici ce oferă flexibilitate, viteză și eficiență, cum ar fi navigarea intuitivă, rezultatele integrate de căutare, conținut granular, instrumente de citare, identificarea DOI și conținutul multilingv. De asemenea, abonații beneficiază de o serie de servicii de căutare îmbunătățite, inclusiv furnizarea de înregistrări MARC, precum și rapoartele de utilizare conforme.

***

Pentru toate întrebările despre platforma iLibrary a Națiunilor Unite, vă rugăm să contactați ilibrary@un.org.

Toate veniturile obținute  din publicațiile și produsele aferente lor sprijină activitatea Organizației Națiunilor Unite.