Libertatea de ÃŽntrunire in Republica Moldova



promolexs6001507.jpgÎn perioada 25 Septembrie - 7 Noiembrie 2008 Asociatia Promo-LEX, in parteneriat cu Centrul pentru Drepturile Omului, CREDO si Acces Info a organizat o serie de 6 traininguri de instruire cu tema “Libertatea de intrunire in Republica  Moldova”. Trainingurile au fost organizate in Chisinau, Balti, Comrat, Cahul, Causeni si Edinet.

În cadrul trainingurilor au fost instruite 147 persoane si anume: reprezentanti ai autoritatilor publice locale de nivelul I si II, colaboratori ai Ministerului Afacerilor Interne, precum si reprezentanti ai ONG locale.

În cadrul trainingurilor participantii au fost familiarizati cu prevederile actelor nationale si actelor internationale cheie ce tine de organizarea si desfasurarea intrunirilor publice. Partea practica a trainingurilor au constitut-o mai multe studii de caz. Studiile de caz au reprezentat cazuri reale care au avut loc in Moldova pe parcursul anului 2008, iar participantii trainingurilor urmau sa califice actiunile organizatorilor, colaboratorilor de politie si a autoritatilor publice locale.

Este important de mentionat faptul ca discutiile din cadrul trainingurilor au fost foarte intense si controversate. Cele mai discutate probleme au fost: implicarea politiei in desfasurarea intrunirilor publice, rolul autoritatilor publice locale si temeiurile sistarii intrunirilor. Trainingurile au fost foarte utile pentru majoritatea participantilor deoarece ultimii nu au avut posibilitatea de a aplica noua Lege in practica, cu exceptia participantilor din mun. Chisinau. În formularele de evaluare, majoritatea participantilor au apreciat trainingurile date ca fiind foarte utile si actuale, in special persoanelor nemijlocit implicate in organizarea si desfasurarea intrunirilor. 

Trainigurile au fost moderate de catre Alexandru Postica (Avocat, Director Executiv Promo-LEX), Iurie Perevoznic (Avocat Parlamentar) si Florin Gisca (expert CREDO).

Traingurile au fost organizate in cadrul a doua proiecte:
1. Proiectul „Libertatea intrunirilor ca mijloc de exercitare a dreptului la opinie si libera exprimare” implementat de Asociatia Promo-LEX  cu sprijinul financiar al Agentiei Suedeze de Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida) si al Fundatiei Soros-Moldova (FSM). 
2. Proiectul „Libertatea de Întrunire in Republica Moldova” implementat  de CpDOM  cu sprijinul financiar al OSCE/ODIHR.

Sursa: Promolex