Asociatia Eco-Razeni prezinta rezultatele concursului "Dreptul la vot"



În perioada 3 – 28 noiembrie, Asociatia obsteasca „Eco-Razeni” a organizat in cadrul proiectului „Primul vot pentru tinerii din raionul Ialoveni” concursul de desen la tema „Dreptul la vot” pentru elevii claselor VIII – XII din 35 institutii de invatamint preuniversitar din raionul Ialoveni: 15 gimnazii, 5 scoli medii si 15 licee. Proiectul mentionat este implementat in parteneriat cu Comisia Electorala Centrala a Republicii Moldova si Directia Generala Învatamint, Tineret si Sport Ialoveni cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA in Moldova si Oficiului din Moldova a Bancii Mondiale.
Comisia de evaluare a lucrarilor participantilor la concurs a stabilit urmatorii cistigatori:

Danuta Cristina, 16 ani, sat Tipala, r. Ialoveni

Este bine ca intre eu meu si Viitor sa fie un echilibru, sa nu pretind de a avea mai multe drepturi decit responsabilitati. Este dreptul meu si profit de aceasta ocazie de a ma face auzita printr-o simpla, dar sigura optiune pe care o fac fara pic de teama... Nu ma las disperata, ci fac lucrul pe care mi-l propun, imi cercetez firea, incerc sa scap de teama care-mi risipeste simturile, constientizind ca primul vot este primul pas spre afirmarea ideilor proprii, caut a patrunde in taina propriei fiinte, nu ma las influentata de vreo opinie a cuiva. Pentru a inainta in evolutia mea morala si pentru a obtine noi izbinzi trebuie sa transform indiferenta in ambitie, timiditatea in dezinvoltura ca, intr-un sfirsit, sa ating scopul propus.

Herta Alina, 17 ani, sat Milestii Mici, r. Ialoveni

Drepturile sint principalele arme cu care luptam pentru a prospera, pentru a deschide in fata noastra un viitor luminos si armonios. Cunoastem variate drepturi, insa cel care se rasfringe asupra societatii, asupra generatiilor care vin, dreptul care deschide pagini in istoria statului, este dreptul la vot – o posibilitate unica de a ne afirma pe arena politica si de a realiza schimbari esentiale, valoroase care pot aduce in viata fiecaruia bucuria si speranta. Dreptul la vot este dreptul oricarui cetatean de a se prezenta la urna de vot si a incredinta partidului care considera ca merita un vot de incredere in speranta ca acesta isi va indeplini promisiunile ce au inflacarat inimile lor... Acest drept devine cu atit mai important cu cit se obtin mai multe reusite in urma sa, fiind unul legat cu responsabilitatea civica, datoria de cetatean, obligatia morala de a intreprinde ceva in beneficiul societatii... Cind ne exercitam dreptul la vot trebuie sa o facem in cunostinta de cauza, reflectind asupra consecintelor ce le va avea. Votarea are o importanta enorma, deoarece contribuie la edificarea unei societati democratice, la prosperarea vietii sociale. Trebuie sa votam daca avem aspiratia sa traim intr-un stat democratic, liber, pasnic, unde respectarea drepturilor noastre sa fie punctul de plecare spre o viata armonioasa. Fiti activi si veti observa ca destinul se afla in miinile voastre, puteti sa-l manevrati cum doriti!

Burca Tudorita, 17 ani, or. Ialoveni

Alegerile sint unul dintre cela mai importante instrumente cu ajutorul caruia cetatenii pot influenta procesul decizional public. Votul fiind o expresie formala a preferintei cetateanului in privinta unui candidat. Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea  treburilor politice ale tarii sale. Prin vot este exprimata vointa poporului care trebuie sa constituie baza puterii de stat. Egala si exprimata prin vot secret, preferinta cetatenilor trebuie sa fie asigurata cu libertatea votului... Fiecare vot are o semnificatie importanta, care nu poate fi exclus sau certat, deoarece votul exprima propria opinie.

DemocracyGrantsMoldova@yahoogroups.com