Cersitul a devenit mai avantajos decat un loc de munca



Rubina si copiii ei petrec zile intregi in strazile din Chisinau. Aceasta, deoarece conditiilor grele de trai si abilitatile slabe de incadrare in campul muncii sunt limitate, a comunicat recent Alla Marin, secretarul Coalitiei „Vocea Romilor”.

În opinia Mariei Anastas, secretara primariei Vatra, mun. Chisinau unde actualmente locuieste Rubina, cersitul le aduce mai multe surse de venit decat un loc de munca. Desi au apelat la Oficiul fortei de munca pentru a-i gasi un servici, femeia a refuzat propunerea. „Ce sa fac acolo daca nu stiu nici a scrie, nici a citi”, spune Rubina. Cei 500 de lei acordati anual pentru intretinerea copilului din partea sectorului Buiucani si indemnizatia lunara de 50 de lei sunt insuficienti pentru a-si mentine existenta. Ea nu are alta alegere decat sa-si mentina existenta prin cersit. Venitul lunar al tigancii este de cca 1200 lei.

Doi copii se afla la internat, iar doua fetite care sunt nevoite sa cerseasca, nu frecventeaza gradinita. Maria Anastas, secretara Primariei Vatra considera ca femeia, in mod intentionat nu-si lasa copii la gradinita. Aceasta deoarece cersitul le-ar aduce mai multe surse de venit.

Pe de alta parte, Rubina afirma ca administratia gradinitei nu ii permite sa-si dea copiii la gradinita precum ca trebuie sa achite bonul de alimentare. Secretara primariei, insa, neaga aceste plangeri si sustine ca, in cazul femeii solitare cu multi copii ar putea fi eliberata de taxa pentru educatia copiilor. „Ea se bazeaza doar pe ziua de maine, daca este o bucatica de paine, atunci e bine, comporament care nu o prea motiveaza sa faca vreo schimbare”, a spus D-na Anastas. Drepturile Rubinei si ale copiilor sai sunt ingradite din cauza ca nu are o viza de resedinta, iar primaria nu ii poate asigura sustinerea de care ar avea nevoie.

Reprezentantii pentru protectia copilului din sectorul Buiucani au explicat ca examineaza situatia acestei familii si nu sunt indiferenti fata de acest parinte.la Directie pentru a cere ajutor. Este o mama buna si tine la copii, insa starea ei financiara uneori ii pune in pericol pe micuti”, sustin ei. „Aproape in fiecare dimineata trece pe

Alla Marin, secretarul Coalitiei „Vocea Romilor” sustine ca autoritatile locale putin cunosc problemele si nevoile comunitatii rome. „Stereotipurile despre romi si ignoranta oamenilor fata de aceasta comunitate pune bariere in fata comunitatii de a se integra in societate. Aceasta deoarece accesul romilor la educatie, la sanatate, la angajarea in campul muncii este limitat, mai sustine Alla Marin.

ONG „Tarna Rom” sustine ca in Republica Moldova lipseste un dialog dintre minoritatile rome si populatia majoritara. În Republica Moldova locuiesc 250.000 romi.

Sursa: Natalia Ghilascu