CAPC a constatat un risc de coruptibilitate in proiectul Legii cu privire la minimum de existenta



Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC) a expertizat proiectul Legii cu privire la minimum de existenta in R. Moldova si a constatat un risc de coruptibilitate in acesta, transmite Info-Prim Neo.

Autor al initiativei legislative este un deputat. Proiectul stabileste baza legala pentru determinarea minimului de existenta in R. Moldova, cuantumul caruia va constitui baza garantiilor de stat acordate cetatenilor R. Moldova in obtinerea unui venit minim si a masurilor de protectie sociala.

Potrivit raportului de expertizare al CAPC, proiectul de lege contine prevederi si principii pentru un mecanism de determinare a minimumului de existenta, insa careva norme concrete in acest sens nu se stabilesc. Conceptual proiectul nu poate fi inteles, deoarece acesta nu cuprinde norme suficiente pentru a asigura o coerenta a normelor continute in proiect. Mai degraba acest proiect ar putea fi considerat drept o propunere legislativa a deput atului, pentru ca Guvernul sa examineze situatia si sa elaboreze un proiect de lege prin care sa se propuna un mecanism de determinare a minimului de existenta prin corelarea nivelului de trai, salariului minim si compensatiilor nominative care trebuie sa intervina pentru a asigura fiecarei persoane dreptul la existenta. Din acest punct de vedere oportunitatea proiectului va fi greu de determinat si, prin urmare, nu va putea fi promovat, avand un caracter declarativ si ineficient.

Expertii CAPC mentioneaza ca nota informativa a proiectului nu face nici o referire si nu estimeaza cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului de lege. Desi proiectul propune ca minimul de existenta sa creasca treptat, autorul proiectului nu indica sursele de finantare si nici nu mentioneaza daca Guvernul si agentii economici dispun de astfel de surse.

„Examinarea si aprobarea eventuala a proiectului de catre Parlament, necesita o activitate minutioasa, atat in identificarea resurselor de finantare, cat si in redactarea propriu-zisa, astfel incat proiectul sa corespunda tuturor exigentelor determinate de domeniul de reglementare", concluzioneaza expertii CAPC.

Proiectul Legii cu privire la minimum de existenta in R. Moldova (inregistrat in Parlament cu nr.3042 din 28.10.2008) urmeaza sa fie examinat de Parlament.

 
www.info-prim.md