Jurnalistii cer sa fie micsorat termenul de prezentare a informatiilor solicitate de la institutiile



Jurnalistii opteza pentru modificarea Legii privind accesul la informatie, astfel incat sa primeasca informatiile solicitate de la diverse institutii publice intr-un timp mult mai scurt decat cel prevazut in lege (15 zile), transmite Info-Prim Neo.

„Aceasta ar face munca noastra mai eficienta, impactul asupra cititorilor ar fi mai mare, iar institutia in cauza ar deveni mult mai credibila”, a declarat directorul Centrului de Investigatii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, in cadrul sedintei Grupului de Lucru Public-Privat (GLPP) pentru Fortificarea Presei, care a avut loc la 21 noiembrie la Vadul lui Voda.

Jurnalistii de la diverse institutii media au avut posibilitatea sa-si exprime nemultumirile si doleantele legate de activitatea serviciilor de presa din cadrul diferitor institutii publice, reprezentantii carora au fost prezenti la eveniment. Ei au etichetat serviciile de presa drept „filtre informationale”, ca re nu permit accesul jurnalistilor la informatia veridica si completa. „De cele mai multe ori, dupa zile lungi de asteptare, primim un raspuns evaziv, care nici pe departe nu raspunde intrebarilor formulate in adresa institutiei respective”, a spus Diana Lungu, reporter la „Ziarul de Garda”.

Jurnalistii au polemizat cu ofiterii de presa pe marginea modalitatii prin care se raspunde solicitarilor, a amanarilor nejustificate si, in unele cazuri, a colaborarii defectuoase intre reprezentantii media si a institutiilor publice. Petru Macovei, directorul executiv al Asociatiei Presei Independente (API), a readus in prim-plan problema obtinerii informatiei de la Camera Înregistrariii de Stat, pentru care jurnalistii sunt obligati sa plateasca si a dat exemplul altor tari din Europa, unde jurnalistii au acces la baza de date a acestei institutii contra unei sume achitate anual.

Ofiterii de presa, la randul lor, s-au plans de volumul mare de lucru, de solicitarile exagerate si i-au rugat pe jurnalisti sa-i inteleaga si pe ei caci toata informatia pe care o prezinta o coordoneaza cu directia institutiei. Una dintre propunerile inaintate de acestia a fost specializarea jurnalistilor pe anumite domenii, astfel incat ei sa nu fie nevoiti sa explice amanuntit anumite notiuni specifice. În replica, jurnalistii au spus ca informatia este destinata publicului larg, prin urmare trebuie sa fie explicita, pe intelesul tuturor.

GLPP a fost constituit in cadrul proiectului „Îmbunatatirea cadrului legal si statutului economic al sectorului mass-media” care este parte componenta a programului Consolidarea Capacitatii de Monitoring a Societatii Civile in Republica Moldova, implementat de catre Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED) cu asistenta tehnica acordata de catre Consiliul International pentru Cercetari si Schimburi (IREX). Programul este finantat de catre Corporatia Provocarile Mileniului (M CC) si administrat de catre Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in cadrul Programului Preliminar de Tara (PPT) pentru Moldova. Scopul general al programului este de a consolida capacitatea de monitorizare si advocacy a organizatiilor societatii civile si mass-media in scopul prevenirii si combaterii fenomenului coruptiei in R. Moldova.

GLPP reuneste 21 de reprezentanti ai institutiilor de media si functionari publici si are drept scop elaborarea unor recomandari concrete pentru imbunatatirea mediului de dezvoltare a mass-media din R. Moldova in conformitate cu prevederile PPT. Obiectivul general al GLPP este dezvoltarea si consolidarea unui dialog transparent dintre structurile publice si private in scopul sporirii capacitatii mass-media de monitorizare a politicilor publice, in special in ce priveste coruptia si accesul la informatie.

www.info-prim.md