Doua centre sociale comunitare au fost inaugurate la Hancesti



lapusna_mare.jpgCentrul maternal „PRO-femina" a fost deschis la 20 noiembrie in orasul Hancesti si Centrul comunitar pentru copii si tineri „Perspectiva" a fost inaugurat in satul Lapusna al aceluiasi raion.

Centrul maternal „PRO-femina" va preveni abandonul copilului si integrarea sociala a mamei in dificultate cu copil. De asemenea, va contribui la integrarea familiala si sociala a mamei si a copilului, precum si va oferi un mediu prielnic pentru dezvoltarea armonioasa a copilului alaturi de familie.

Centrul va oferi cazare si adapost pentru 10 cupluri mama-copil, victime ale violentei domestice, precum si servicii de consiliere psihologica acordata femeilor victime ale violentei domestice si copiilor lor. Totodata, femeile vor fi instruite in cadrul programelor „Scoala parintilor", „Tinerei mame", „Planificarea familiei" si „Un mod de viata sanatos". Alte 20 de persoane vor beneficia de serviciile de zi ale centrului.

Centrul comunitar pentru copii si tineri „Perspectiva" din satul Lapusna va presta servicii integrate de asistenta sociala copiilor si tinerilor in situatie de risc. Centrul va contribui la crearea parteneriatelor comunitare pentru prevenirea institutionalizarii copiilor in situatie de risc si orientarea profesionala a acestora.

De serviciile centrului vor beneficia copii ramasi fara ingrijire parinteasca, copii abuzati fizic, tinerii someri si cei in conflict cu legea.

De mentionat ca pana la sfirsitul anului curent se preconizeaza deschiderea a altor 27 asemenea centre sociale, in sase raioane ale tarii. In prezent, in tara functioneaza 174 centre sociale. Intre acestea sunt aziluri, centre de zi, de plasament, mixte. Circa 100 dintre acestea sunt destinate copiilor.


Sursa: REPORTER.MD