Numarul articolelor de presa privind coruptia a crescut cu 30%



Numarul articolelor de presa privind coruptia, in cele opt publicatii monitorizate de catre Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), a crescut cu 30% in luna octombrie, fiind publicate 96 articole, transmite Info-Prim Neo cu referire la raportul CIJ.
Cele mai multe articole au aparut in Ziarul de garda (18) si Timpul (17), urmate de Moldova Suverana (16) si Jurnal de Chisinau (14). Nezavisimaia Moldova a publicat 10 materiale jurnalistice care au vizat, intr-un fel sau altul, fenomenul coruptiei, SP si Novoe Vremea cate 8, iar Vesti Gagauzii - 5 articole.

Cazurile concrete de coruptie au o pondere de 23% din totalul articolelor tematice, programele anticoruptie - circa 19%, gestionarea incorecta a fondurilor publice - 14,5%, in celelalte circa 7% din articole coruptia fiind abordata in general, arata datele studiului.

Majoritatea materialelor analizate, 73% din totalul articolelor relevante, au vizat direct fenomenul coruptiei, iar in fiecare al patrulea articol coruptia a aparut ca si tema secundara. Jurnal de Chisinau si Timpul sunt ziarele care au publicat, in cursul lunii octombrie, cele mai multe articole cu accent primar pe coruptie, cate 14. Cel mai mare numar de surse a fost inregistrat in Ziarul de garda (in medie 3,1 surse per material) si Jurnal de Chisinau (2,9 surse). Urmeaza Timpul - cu 2,4 surse, SP - 2,3 si Moldova Suverana - 2,1.

Cele opt posturi de radio si televiziune supuse monitorizarii au difuzat in total 244 de stiri si emisiuni ce corespund tematicii monitorizarii. Institutiile audiovizuale au reflectat preponderent programe si strategii anticoruptie - 32% din numarul total de materiale. Aproximativ 27% din materiale au continut acuzatii-afirmatii de coruptie, iar 23% s-au referit la cazurile concrete de coruptie. Restul materialelor relevante au vizat gestionarea incorecta a banilor publici (14%) si la coruptia in gen eral (3%).

Raportul a fost elaborat in cadrul proiectului "Reflectarea fenomenului coruptiei in mass-media" de catre Centrul Independent de Jurnalism, in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic al Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).

Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului (MCC) si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Republica Moldova. Continutul raportului este responsabilitatea Centrului Independent de Jurnalism si nu reflecta, in mod necesar, viziunea AED, IREX, MCC, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

www.info-prim.md