Subiecte de importanta pentru Forumul ONG-urilor



La 11 noiembrie curent la Chisinau s-a desfasurat o masa rotunda regionala a ONG-urilor din zona de centru a Moldovei. În deschiderea evenimentului, Antonita Fonari, directorul Centrului de Resurse "Tineri si Liberi", a informat ca scopul acestei mese rotunde este „de a colecta cat mai multe opinii cu privire la elaborarea conceptului Forumului ONGurilor (preconizat pentru inceputul lunii decembrie curent), discutarea Legii privind utilitatea publica de 2% si a altor aspecte ce tin de durabilitatea si activitatea organizatiilor neguvernamentale, in contextul elaborarii Strategiei Parlamentului RM de creare a conditiilor de dezvoltare a societatii civile in anii 2008-2011".

Referindu-se la initiativele de durabilitate financiara a ONG-urilor, Vlad Melnic, manager de proiect (PNUD), a reiterat ca subiectul despre utilitatea Legii de 2% este abordat destul de des in ultimul timp. „În primii ani de realizare, proiectul de lege, nu va avea un efect economic mare pentru organizatiile societatii civile, insa trebuie de mentionat ca efectul social va fi mult mai mare: contribuabilul singur va decide catre care activitati sau domenii isi va orienta partea lui de impozit pe care o achita statului. Un alt beneficiu ar fi ca ONG-urile isi vor crea o legatura mai stransa cu beneficiarii, decat cu donatorii, precum se intampla la moment. Astfel, indirect, statul va contribui la educarea contribuabililor de a-si depune declaratiile privind impozitul pe venit". Dl Melnic a mai mentionat ca: „Legea respectiva nu va inlocui celelalte forme de suport din partea statului. Legea se prezinta ca un instrument suplimentar de suport al organizatiilor necomerciale de utilitate publica din partea statului, ce contribuie la constientizarea de catre contribuabili si societatea civila a necesitatii de conlucrare eficienta".

Întrebat daca organizatiile se vor conforma usor acestei legi, dl Melnic a mentionat: „Legea respectiva nu va inlocui celelate forme de suport din partea statului. Legea se prezinta ca un instrument suplimentar, ce vine sa constientizeze contribuabilul si societatea civila pentru a conlucra mai eficient".

Prezent la eveniment, David Moore, expert la Centrul European al Legislatiei Necomerciale, a facut o analiza a nivelului de dezvoltare a sectorului neguvernamental in Moldova in comparatie cu alte tari din regiune.

Evenimentul a fost organizat de Consortiului pentru Dezvoltarea Societatii Civile, cu sustinerea PNUD Moldova, Guvernul Romaniei, Fundatiei Soros-Moldova si Agentiei Suedeze pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala.

Diana MORARU
Revista Forum-Civic