Coalitia 2009 va cere partidelor politice sa includa masuri anticoruptie in platformele electorale



Coalitia 2009 isi propune sa „smulga promisiuni de la concurentii electorali" si sa-i determine sa includa masuri concrete anticoruptie pe care acestia sa le implementeze dupa alegeri. Despre aceasta a anuntat Mircea Esanu, secretarul Aliantei Anticoruptie, organizatie membra a Coalitiei 2009, lansata marti, 19 noiembrie la Chisinau.

Esanu a declarat pentru Info-Prim Neo ca majoritatea partidelor politice au platforme electorale ce contin tangential masuri de combatere a coruptiei. „Avem partide care si-au elaborat intreaga platforma pe doua pagini, ceea ce este foarte putin. Masurile enuntate pana acum aveau un caracter foarte general, mai degraba declarativ. Ele semanau mai mult cu niste slogane", a spus Mircea Esanu.

Potrivit acestuia, membrii Coalitiei 2009 se asteapta ca nu toate partidele sa raspunda pozitiv la apel si afirma ca daca acestea vor refuza sa se intalneasca tete-a-tete cu membrii Coalitiei, l e vor fi trimise recomandari si sugestii pe adresa electronica. Totodata, va fi facuta publica lista partidelor care vor refuza din start sa colaboreze cu grupul de lucru din componenta Coalitiei 2009.

Pentru a urmari modul in care politicienii isi respecta promisiunile, odata la 1 an grupul de lucru va face public un raport in care va fi descrisa detailat munca fiecarui partid in acest sens si modul in care politicienii isi respecta promisiunile.

„Exista o discrepanta foarte mare intre ceea ce-si propun partidele politice in campania electorala la acest subiect si cum realizeaza ele aceste propuneri atunci cand ajung acolo unde vor sa ajunga sau dimpotriva, raman doar la nivelul de partide mici, care pot influenta doar opinia publica, nu si politica tarii", a mentionat directorul executiv al Centrului National pentru Transparenta si Drepturile Omului, Vadim Pistrinciuc.

Sharon van Pelt, director de program la Academia pentru Dezvol tare Educationala a declarat in cadrul lansarii Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte „Coalitia 2009", ca cetateanul din Moldova trebuie sa mearga la alegeri informat. „Cetatenii Chisinaului, pentru care coruptia este cea mai mare problema, si cei din tara, pentru care coruptia se situeaza pe locul doi in primele cinci cu care se confrunta societatea, vor sa stie pasii concreti pe care ii vor face viitorii guvernanti ai tarii pentru a combate fenomenul coruptiei", a mentionat van Pelt.

Alegatorii vor cunoaste despre planul de actiuni al partidelor in acest domeniu prin intermediul institutiilor mass-media nationale si locale si prin intermediul suplimentelor editate in acest scop.

www.info-prim.md