Educatie fara frontiere



Un grup de 12 persoane reprezentanti ai Gimnaziilor internat din Republica si ai ONG-lor ce activeaza in domeniul protectiei drepturilor copiilor au participat la o vizita de studiu pe un termen de 7 zile in R. Ceha cu scopul cunoasterii formelor de protectie a copiilor aflati in dificultate.

Acest eveniment a fost organizat de catre Asociatia “Prietenii Copiilor” in colaborare cu Agency for Development Assistance and Humanitarian Aid (ARPOK) cu sustinerea Fundatiei Soros-Moldova si a Fundatiei pentru o Societate Deschisa din Praga a implementat in cadrul Programului Est Est: Parteneriat fara Frontiere proiectul “Education across the borders” pe perioada august-noiembrie 2008.

Scopul proiectului a fost promovarea modelelor europene de educatie non-formala, de protectie si de asistenta a copiilor in situatie de risc din Moldova, bazate pe practicile pozitive din Republica Ceha.

Proiectul a continut trei etape de desfasurare:

I-a etapa – a fost organizarea un training in educatie non-formala pentru 20 participanti dintre care : educatori-ludotecari din Gimnaziile internat din republica si membri a ONG-urilor ce activeaza in domeniul protectiei drepturilor copiilor din R. Moldova cu scopul consolidarii capacitatilor profesionale si transferul de bune practici in domeniul educatiei non-formale.

Seminarul a fost organizat de specialisti calificati in domeniu din R. Ceha in perioada 22-25 septembrie 2008.

II-a etapa - a prevazut vizite de studiu in sase Organizatii neguvernamentale care activeaza in domeniul protectiei copilului din R. Moldova pentru cunoasterea practicilor pozitive in domeniul desfasurarii activitatilor de educatie non-formala si transferul de experienta dintre specialistii locali si cei din R. Ceha. Astfel s-au creat noi parteneriate, orientate pe educatie non-formala care vor promova calitate si eficienta in efectuarea serviciilor pentru copii si tineret.

Schimbul de experienta s-a desfasurat in perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2008.

III-a etapa - a fost organizata o vizita de studiu pentru un grup de 12 persoane (reprezentanti ai Gimnaziilor Internat din Republica si ONG-lor ce activeaza in domeniul protectiei drepturilor copiilor) la Asociatii similare din R. Ceha (regiunile Praga si Olomouc) organizata de catre ONG ARPOK. Vizita de studiu  a avut loc in perioada 9 - 15 noiembrie 2008.

Scopul vizitei a fost cunoasterea de practici Europene, forme alternative de educatie si de integrare sociala a copiilor in situatii de risc.

Vizita a oferit posibilitati de cunoastere a Centrelor pentru copii si tineret, ca mod de educatie si  integrare a copiilor prin joc; a centrelor de reabilitare / ateliere de lucru protejate, reabilitare prin animatie; acumularea de noi cunostinte a educatorilor din institutiile rezidentiale  in domeniul educatiei nonformale; exploararea modalitatilor de colaborare intre ONG-uri si institutii publice din Republica Ceha.

In urma acestei vizite pe data de 26 noiembrie Asociatia „Prietenii Copiilor” in colaborare cu CCF Moldova vor organiza o Masa Rotunda cu tema: „Impartasirea experientei acumulate in R. Ceha in domeniul protectiei drepturilor copiilor” la care vor participa reprezentanti ai ONG-lor membre APSCF.