Secretarul Aliantei Anticoruptie se arata increzator ca actiunile PPT vor fi implementate in termen



Secretarul Aliantei Anticoruptie, Mircea Esanu, se arata increzator ca Moldova va reusi sa implementeze in termen actiunile prevazute in Planul Preliminar pe Tara (PPT) in cadrul programului Statelor Unite ale Americii „Provocarile Mileniului”. Astfel, ca va putea beneficia de 300 mln dolari din partea Guvernului SUA. Banii vor veni, cel mai probabil, dupa alegerile din 2009, spune Mircea Esanu, citat de Info-Prim Neo.

Potrivit secretarului Aliantei Anticoruptie, americanii sunt destul de multumiti de faptul cum autoritatile de la Chisinau implementeaza actiunile prevazute de PPT, iar R. Moldova se afla in grupul tarilor care pot beneficia de fondurile financiare in cadrul Corporatiei „Provocarile Mileniului”.

"Chiar daca sunt intarzieri in executarea PPT, acestea au caracter obiectiv. Planul, in mare parte, va fi realizat, totusi, la timp. USAID a aprobat prelungirea termenilor de executare a planului pentru cateva luni in ceea ce priveste sistemul judecatoresc, Inspectoratul Fiscal, dar si pentru sistemul de ocrotire a sanatatii”, a precizat Esanu.

Printre reusitele atinse, secretarul Aliantei Anticoruptie, a numit elaborarea ghidului de achizitii in domeniul sanatatii, protocoalelor clinice, ghiseului unic pentru sistemul vamal si altele.

Cu toate acestea, spune Esanu, exista si anumite riscuri. „Un element care intarzie sunt site-urile web ale institutiilor medicale, unde pacientii ar trebui sa se inregistreze pentru anumite vizite la medic. Lipseste distribuirea aleatorie a cazurilor in instanta de judecata. Se impune si punerea in functiune a unui nou sistem de tranzit transfrontalier pentru sistemul vamal”, exemplifica acesta.

În urma implementarii PPT, autoritatile moldovene spera la semnarea, in prima jumatate 2009, a programului Corporatiei „Provocarile Mileniului”, intre Guvernul Republicii Moldova si Guv ernului SUA. Circa 300 mln dolari pot fi alocati pentru proiectele de infrastructura. Implementarea activitatilor PPT dureaza pana in februarie 2009.

www.info-prim.md