Viitori formatori anticoruptie din randul societatii civile



Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) va instrui formatori din randurile societatii civile privind combaterea si prevenirea coruptiei in sectorul privat. Prima etapa de instruire va avea loc la 27 noiembrie, in incinta CCCEC.

Tatiana Mostovei, sefa Sectiei prevenire si interactiune civila, a declarat pentru Info-Prim Neo ca astfel de instruire va fi organizata in premiera. Spre deosebire de angajatii din sectorul public, cei din sectorul privat, neguvernamental nu au beneficiat de activitati de prevenire a coruptiei.

La seminar, vor fi instruiti reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, societatilor pe actiuni, intreprinderilor individuale, titulari de patenta etc. „Tocmai ei sunt cei care in activitatea lor de zi cu zi se confrunta cu acte de coruptie: la Serviciul Fiscal cand isi platesc impozitele, la Serviciul Vamal cand exporta sau importa marfuri, la politie sau la policlinica, la scoala sau la gradinita. Din pacate, o mare parte dintre ei nu inteleg ca au de-a face cu acte de coruptie", a mentionat Tatiana Mostovei.

„Este mai mult o introducere in studiul anti-coruptional pentru ca ei sa inteleaga fenomenul de coruptie, sa stie sa delimiteze un act de coruptie si cum sa actioneze daca se ciocneste cu un astfel de caz", precizeaza Mostovei.

La prima etapa, vor fi selectate cele mai active persoane, care, la randul lor, isi vor instrui colegii. O a doua etapa este preconizata pentru luna ianuarie. Daca vor fi gasiti finantatori, in 2009 CCCEC este dispus sa organizeze instruiri de lunga durata.

Anterior, in lunile septembrie-octombrie, 36 reprezentantii ai consiliilor raionale si municipale din toata republica, care au fost instruiti de catre experti internationali si nationali.

Activitatile vor fi organizate in cadrul actiunilor prevazute de Planul Preliminar pe Tara (PPT) al programului „Provocarile Mileniului". 

 

Info-Prim Neo