Forumul ONG-urilor din regiunea transnistreana



Pentru prima data in istoria Republicii Moldova, Asociatia Promo-LEX a organizat Forumul ONG-urilor din regiunea transnistreana.

Evenimentul s-a desfasurat in 2 etape (25 octombrie la Chisinau si 15 noiembrie la Cosnita, Dubasari).
Reprezentantii a cca 100 de organizatii neguvernamentale si grupuri obstesti din regiunea de est a tarii au diagnosticat starea si situatia sectorului ne guvernamental din aceasta regiune. Participantii s-au expus asupra problemelor, obstacolelor dar si rezultatelor pozitive din domenii precum tineret, drepturile omului, ecologie si social. Fiecare grup a fost moderat de catre un expert in domeniu, ulterior fiind pregatit cite o analiza a situatiei celor 4 domenii de activitate a ONG-urilor.

La capitolul drepturile omului s-au abordat subiecte diverse in urma carora au fost formulate concluzii si recomandari ce indica asupra faptului ca in plan comparativ cu celelalte ONG (domeniu social, tineret, ecologie), asociatiile din acest domeniu sunt la un nivel incepator de dezvoltare focusindu-se mai mult pe drepturile clasice, facind abstractie de drepturile civile si politice.

Cit priveste domeniul social si tineret, etapa incipienta a dezvoltarii este partial depasita, insa lacule cele mai mari se simt la nivelul asigurarii continuitatii initiativelor lansate si asigurarii unui cadru de resurse umane calificate.

Tinind cont de amplasarea geografica a regiunii, riul Nistru devine obiectul actiunilor promovate de majoritatea ONG din domeniul ecologic. Totusi la acest capitol ONG din regiune urmeaza sa-si consolideze capacitatile si a aborda o strategie corecta de dezvoltare.

Aceste concluzii si recomandari au fost prezentate de catre experti, in cadrul Etapei Finale a Fomului ONG din regiunea transnistreana in fata a cca 100 de participanti, reprezentanti ai misiunilor diplomatice, organizatiilor internationale, comunitatii donatoare, organizatiilor neguvernamentale, mass-mediei si ai institutiilor guvernamentale.

Concluzionind asupra gradului de dezvoltare al organizatiilor din regiune, expertii au apreciat ca organizatiile din regiune sunt inca la un nivel incipient de dezvoltare, iar cauzele acestui fapt sunt numeroasele probleme cu care se confrunta in general populatia acestei zone cit si diverse categorii de cetateni. ONG-urile din regiunea transnistreana considera necesara dezvoltarea si consolidarea sectorului asociativ si solicita asistenta si suport in acest sens. Totodata, reprezentantii societatii civile din Transnistria sunt dornici de a se implica in viata publica, de a oferi servicii de calitate diverselor categorii de cetateni si de a participa la procesele care au loc in regiune.

Cele 4 analize elaborate de experti vor fi date publicitatii in cel mai scurt timp de catre Asociatia Promo-LEX.
Participantilor cu un cuvant de salut li s-a adresat Reprezentantul Special al UE in R.Moldova dl Kalman Miszei, vice-ministrul Reintegrarii RM dl Ion Stavila, Consilier juridic - Programul Drepturile Omului si Democratizare, Misiunea OSCE in Moldova dna Dace Lukumiete, Directorul Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova, Avocatul Parlamentar Anatol Munteanu, vice presedintele raionului Dubasari dna Maria Jimbei.


Proiectul este implementate de catre Asociatia "Promo-LEX" cu sustinerea Misiunii OSCE in Moldova.