Prima Editie a Forumului ONG din regiunea transnistreana, 15 noiembrie



promolex_forum.jpg Un eveniment important pentru societatea civila de pe ambele maluri ale riului Nistru a avut loc la data de 15 noiembrie, in incinta centrului de Agrement “Prietenia”, satul Cosnita, raionul Dubasari. Acest eveniment -  Forumul ONG din regiunea transnistreana, a reusit sa adune la prima sa editie atit reprezentanti ai mediului asociativ din regiune, cit si reprezentanti ai structurilor administrative si ai organizatiilor donatoare. 

Asociatia “Promo-LEX” in calitate de organizator al Forumului a urmarit scopul de a analiza activitatea si problemele cu care se confrunta sectorul asociativ din regiunea transnistreana, fapt care a putut fi realizat la prima etapa a Forumului in timpul organizarii a patru Mese Rotunde Tematice la care ONG din regiune s-au divizat in dependenta de domeniul de activitate. Astfel, deja la etapa finala a fost posibila expunerea rapoartelor tematice si discutarea concluziilor facute de experti dar si completarea acestora pe masura ce ONG-istii din Transnistria au dat dovada de mult activism si dorinta de comunicare, expunere a dificultatilor cu care se ciocnesc in activitatea lor.

Aceasta activitate, pozitiva ca continut si experienta a scos in discutie subiecte cum ar fi:

  • Mediatizarea insuficienta a ONG din regiune
  • Inexistenta unei colaborari stabile cu ONG de pe malul drept al Nistrului
  • Relatia defectuasa cu institutiile de stat
  • Lipsa resurselor financiare
  • Importanta unei planificari strategice in activitatea ONG.


Discutiile aprinse din cadrul Forumului au fost urmate de un tirg al ONG, ocazie potrivita pentru membrii sectorului asociativ din Transnistria de a se face vazute si auzite, de a-si expune scopurile, planurile de activitate. Acest fapt a fost foarte util, luind in consideratie prezenta reprezentantilor comunitatii donatoare si mass-media invitate la eveniment de catre organizatori.  In scurt timp Asociatia “Promo-LEX” va publica un Raport sumativ al acestui Forum, in care isi vor gasi oglindirea situatia de facto a ONG transnistrene, perspectivele de dezvoltare si recomandarile expertilor. Aceasta analiza se asteapta a fi una importanta pentru studiile ulterioare dar si imbold pentru noi actiuni stimulative ale sectorului asociativ din stinga riului Nistru.

Importanta unor astfel evenimente este indiscutabila mai ales in conditiile unei societati civile in devenire. Este laudabila initiativa organizatorilor dar si dinamismul participantilor. Ramine sa speram ca aceasta Prima Editie a forumului sa aiba o periodicitate stabila in viitor si realizari frumoase expuse la fiecare editie ulterioara.   

Oxana Paierele pentru Monitorul Civic