Anul 2015 la CJI



Campanii media menite să promoveze mass-media profesionistă și accesul la informație, evenimente în premieră, activități diverse de instruire pentru jurnaliști, studii și cercetări de actualitate, comentarii și analize menite pentru  publicul larg – au fost doar câteva din activitățile desfășurate de Centrul pentru  Jurnalism Independent (CJI) pe parcursul anului 2015.

Departamentul Instruire și Comunicare s-a axat pe câteva direcții de activitate și anume: educația mediatică, promovarea toleranței  și responsabilității in presă, instruirea jurnaliștilor.

Pentru a promova consumul critic de știri, echipa CJI a vizitat  mai multe localități din țară, unde s-a întâlnit cu elevi și profesori și au discutat despre mass-media și cum trebuie percepute mesajele mass-media. În urma consultărilor cu experți, profesori universitari, conceptul privind integrarea educației mediatice în curricula școlară și universitară a fost expediat Ministerului Educației.

”Presa nu urăște!” a fost sloganul unei campanii de amploare organizate de CJI, care a implicat jurnaliști, experți media, activiști civici, studenți și publicul larg. Instruiri pentru jurnaliști și moderatori de web site-uri, lecții pentru studenții de la jurnalism, cluburi de discuții la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, producții video – toate au făcut parte din această campania, care a avut drept scop promovarea toleranței și responsabilității în presă.

În cadrul campaniei , ”Vrem acces în Parlament!”,CJI  a adus in vizor problema revenirii presei în sala de ședințe a parlamentului, organizând mai multe acțiuni de sensibilizare în acest sens și reamintind deputaților că limitarea accesului jurnaliștilor în Parlament este o problemă stringentă nu doar a presei, ci a întregii societăți.

În anul 2015, Portalul Media Azi a continuat ciclul de comentarii, început în 2014, abordând subiecte ce țin de promovarea standardelor europene în mass-media națională. La fel, a fost susținută rubrica de interviuri, în cadrul căreia au fost aduse în prim-plan personalități care au dezvăluit situația din mass-media și au propus idei privind soluționarea problemelor existente în domeniu. Media Azi a urmărit îndeaproape și a prezentat știri despre activitatea comisiei parlamentare de profil, CCA, CO, despre adoptarea de către parlament a principalelor modificări la Codul audiovizualului și schimbările care s-au produs la Teleradio-Moldova și postul public din autonomia găgăuză; problemele ridicate la primul Forum Mass-Media din R. Moldova și alte evenimente importante care s-au produs în domeniu.

Pe segmental de cercetare, CJI a lansat în premieră un studiu despre manipulare și propaganda mass-media, a analizat daca avem sau nu  discurs de ura în mass-media online  și cum se manifestă acesta. De asemenea, CJI prezentat si un studiu despre situația la Consiliul de Observatori ai Teleradio-Moldova,

Departamentul Politici şi Legislaţie Media a monitorizat evoluția legislației mass-media și abuzurile împotriva reprezentanților presei, luând atitudine în situațiile grave prin intermediul unor declarații. De asemenea, CJI a acordat asistență juridică gratuită instituțiilor media și reprezentanților acestora. Departamentul a mai organizat instruiri pentru jurnaliști pe aspecte legale ce țin de obținerea informațiilor de interes public. În scopul de a informa jurnaliștii și instituțiile media despre cele mai noi modificări legislative din domeniu au fost elaborate șase buletine legislative. La fel, în acest an a fost publicat unicul Ghid practic pentru aplicarea legii privind accesul la informație, destinat jurnaliștilor și funcționarilor publici intitulat „Accesul la informație - fără „baricade””.

Anul 2015 a fost pentru Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism unul roditor şi cu multe evenimente interesante. Studenţii promoţiei 2014-2015 au absolvit cu succes cursurile pe care le-au urmat zece luni, timp în care au au căpătat deprinderi practice de lucru în regim de redacţie. Comisia de admitere, formată din instructorii ŞSAJ, a ales cei mai buni care din 1 septembrie 2015 14 tineri și tinere au devenit studenţi ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism. 

Tot în 2014, CJI a organizat două evenimente tradiționale menite să solidarizeze breasla jurnalistică, să apere libertatea presei și să promoveze jurnalismul de calitate - „Zilele Libertăţii Presei” (în luna mai) și Gala anuală a Clubului de Presă, activitate în care au fost premiați jurnaliştii anului (în luna decembrie).

CJI a editat, şi în acest an, revista „Mass-media în Moldova”, singura publicaţie analitică bianuală ce reflectă problemele din domeniul mass-media și care apare din anul 1995.

Pentru anul 2016, CJI își propune, la fel, să desfășoare noi proiecte și activități care vor contribui la afirmarea unei prese independente și a unui jurnalism profesionist în țara noastră.