Traverseaza cu minte!



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La data de 29 Decembrie 2015, reprezentanții Automobil Club din Moldova în colaborare cu Inspectoratul Național de Patrulare au organizat un flashmob dedicat siguranței pietonilor, cu genericul „Traversează cu minte!”.  

Invitată specială a evenimentului a fost interpreta Ala Zasmenco care  susține și încurajează inițiativa societății civile privind siguranța rutieră.

Evenimentul a avut loc la intersecția bd. Dacia – str. Teilor, mun. Chișinău și face parte din Intervenția Pilot în baza factorului de risc al Campaniei de Prevenire Rutieră (în parteneriat cu TRACECA Road Safety Project II), finanțată de Federația Internațională a Automobilismului (FIA).

 Chiar dacă Bd. Dacia dispune de numeroase treceri de pietoni şi pasaje subterane, pietonii de toate vârstele sfidează prevederile legislaţiei rutiere traversând strada în locuri interzise, punându-şi viaţa în pericol, ameninţând totodată siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Astfel, pietonii care au traversat strada în afara trecerilor de pietoni şi locurilor special amenajate au fost opriţi şi atenţionaţi cuprivire la pericolele traversării neregulamentare a străzii. În loc de amendă aceştia au primit câte o bomboană roşie, broşuri informative şi reflectorizante.

 Acţiunea a continuat şi la trecerile de pietoni unde cei mai responsabili pietoni au fost încurajaţi să respecte în continuare regulile circulaţiei rutiere, primind câte o bomboană de culoare verde şi steguleţe cu inscripţia „Sunt pieton responsabil”.

 Intervenția Pilot pe bd. Dacia se efectuează cu scopul de a informa populația privind riscurile traversării neregulamentare, de a spori siguranța rutieră a pietonilor, a reduce numărul accidentelor rutiere, traumatismelor și deceselor în rândurile pietonilor. Conform rezultatelor monitorizării traficului rutier, bd. Dacia este una din străzile din capitală cu cea mai mare rată a încălcărilor Regulamentului Circulației Rutiere de către pietoni, dar și a numărului accidentelor rutiere cu implicarea pietonilor.