IDIS: Parlamentul Republicii Moldova are restante la capitolul transparenta si accesibilitate



idis_logo.jpgParlamentul Republicii Moldova nu este suficient de transparent in activitatea sa. Deficientele in materie de accesibilitate pot fi depasite doar prin afirmarea vointei politice si efortul conjugat al institutiei legislative si sectorului asociativ. Iata rezultatele preliminare ale raportului raportul national „Transparenta, responsabilitate si participare civica in Moldova”, prezentate la 12 noiembrie 2008 de IDIS „Viitorul”, in cadrul unei mese rotunde.

Raportul national radiografiaza starea de lucruri la capitolul transparenta a institutiei legislative,  in baza unui sondaj, la care au participat patru categorii de respondenti: ONG, media, sindicate si bussines. Astfel de cercetari au fost efectuate concomitent in Romania, Bulgaria si Georgia. „Acest studiu ne va ajuta sa intelegem in ce masura intrarea in UE a Romaniei si Bulgariei au ajutat la deschiderea acestor institutii catre cetateni. Aceste practici pozitive ar putea deveni un ghid de conduita si o recomandare foarte clara de reformare a Parlamentului Republicii Moldova.”, a subliniat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Conform rezultatelor preliminare ale raportului, nivelul de deschidere a Parlamentului, in opinia celor chestionati, este de 3, 38, pe o scala de la 1 la 5.  Efim Obreja de la Transparency International Moldova, prezent la masa rotunda, a sugerat stabilirea unei corelatii dintre nivelul de transparenta a Parlamentului si gradul de coruptibilitate a respectivei institutii.
Participantii la masa rotunda au conchis ca la momentul de fata sectorul asociativ nu dispune de suficienta informatie calitativa pentru a analiza eficienta activitatii institutiei legislative. Asta in conditiile in care sedintele in plen ale Parlamentului nu sunt difuzate in direct, iar cetatenii afla despre deciziile care ii privesc din diverse surse de informare, care ar putea crea o imagine distorsionata. Mai mult, site-ul Parlamentului nu reflecta cheltuielile institutiei legislative. „Nu putem spune ca Parlamentul Republicii Moldova e o cutie neagra. În ea strabate totusi o zare de lumina. Sesizam o oarecare deschidere, care nu e insa suficienta. Persista inca obscuritate la capitolul transparenta si comunicare cu publicul. Respectivele restante nu pot fi lichidate peste noapte. Pentru asta e nevoie de efort conjugat si de vointa politica.”, a precizat directorul executiv IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.

Instituirea votului electronic ar permite organizatiilor neguvernamentale sa monitorizeze activitatea legislativa a fiecarui deputat: „Cantitatea de legi adoptate de Parlament nu e cel mai relevant indicator. Sunt puse in umbra functia consultativa si cea de supraveghere a indeplinii legilor.”. Munteanu este de parere ca deficientele la capitolul transparenta si accesibilitate tin de intarzierea procesului de reformare a  institutiei legislative: „Parlamentul trebuie sa-si stabileasca o harta de parcurs, care ar permite radiografierea schimbarilor institutionale. Reformarea institutiei legislative in Republica Moldova se lasa asteptata.”

Evenimentul este o componenta-cheie a proiectului „Transparenta, responsabilitate si participare publica in zona Marii Negre – o pledoarie pentru deschiderea Parlamentelor in Romania, Bulgaria, Moldova si Georgia, implementat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) din Romania, IDIS „Viitorul” din Republica Moldova, Centrul de Strategii Liberale (CLS) din Bulgaria si Caucasus Institute for Peace, Democracy and Development (CIPDD) din Georgia. Initiativa data e sprijinita de the Black Sea Trust for Regional Cooperation si German Marshall Fund.

Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org