Raportul IDIS privind tariful la termificare ar putea fi un instrument politic, crede Eduard Musuc



Presedintele Consiliului municipal Chisinau (CMC), Eduard Musuc, pune la indoiala veridicitatea raportului privind tariful la termificare in municipiul Chisinau, elaborat de catre expertii Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul” si prezentat miercuri, 12 noiembrie. Desi a spus ca inca nu l-a analizat, Musuc a declarat in aceeasi zi, in cadrul unei conferinte de presa, ca „raportul a fost initiat inclusiv ca un instrument politic”, transmite Info-Prim Neo.

„O sa vedem unde se vor afla membrii IDIS „Viitorul” in alegerile parlamentare, si atunci vom putea trage si concluziile”, a declarat presedintele CMC. Întrebat daca atunci cand vor aproba noul tarif, alesii locali vor lua in calcul tariful de 651,71 lei pentru o gigacalorie, calculat de IDIS, Eduard Musuc a spus ca „decizia apartine CMC”. El a adaugat ca CMC „urmeaza sa respecte memorandumul” ;, deoarece atunci cand in memorandum s-a inclus cifra de 740 lei per gigacalorie, s-a tinut cont de auditul companiei suedeze „Sweco”, care a propus un pret de 817 lei, precum si de rapoartele SA „Termocom”, care au declarat anterior ca pretul real al unei Gcal este de 822 lei. Totodata, Musuc a declarat ca, daca se vor dovedi a fi justificate calculele expertilor, acestea vor fi luate in seama.

„Ma bucur ca si societatea civila se implica in calcularea tarifului. Eu as propune IDIS „Viitorul” sa vina cu o solutie de rezolvare a situatiei de criza, de asta aveam nevoie acum 2-3 zile”, a mai spus presedintele CMC.

De asemenea, Musuc a spus ca este de acord cu afirmatiile expertilor IDIS ca trebuie verificate preturile la care CET 1 si CET 2 vand agent termic Termocom-ului. Alesul local crede ca CET-urile ar trebui „incorporate” in Termocom, „ca sa nu avem cateva tarife”. Asta in condit iile in care intreprinderea municipala SA „Termocom”, care, in proportie de 75%, livreaza agent termic cumparat de la CET-uri si, in proportie de 25%, - produs propriu, este in proces de insolvabilitate incepand cu anul 2001.

În raportul lor, experti nationali au declarat ca au depistat numeroase incalcari in activitatea SA “Termocom”, motiv pentru care, spun ei, pretul ar putea fi si mai mic. La ora actuala este in vigoare un tarif de 540 lei pentru o gigacalorie.



www.info-prim.md