Agenda Națională de Business a desfășurat Audieri Publice privind Ghișeul Unic



Agenda Națională de Business, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie, a desfășurat miercuri, 16 decembrie, Audieri Publice privind Ghișeul Unic.

Instituirea unui ghișeu unic la nivel local, ce ar permite eliberarea mai multor documente necesare reprezentanților mediului de afaceri, într-un singur birou, ar soluționa multe din problemele cu care businessul se confruntă și i-ar ajuta să economisească timp.

În prezent, în R. Moldova funcţionează mai multe ghişee unice pentru serviciile publice prestate agenţilor economici, majoritatea din ele însă, la nivel central. La nivelul APL, ghişee unice au fost înfiinţate în special cu suportul donatorilor internaţionali. Cu toate acestea, după cum recunosc chiar autorităţile, instituţiile publice nu întotdeauna dispun de pregătirea necesară pentru a aplica noile sisteme şi a pregăti serviciile publice din domeniul lor de competenţă pentru schimb electronic de informaţii şi modernizare.

În multe dintre APL de nivelul II, ghişeele unice încă lipsesc, în altele doar îndeplinesc funcţia unor centre de informare, în altele se confruntă cu dificultăţi determinate de desconcentrarea serviciilor, interconexiunea insuficientă dintre instituţii sau alte motive expuse deja.

În deschiderea evenimentului, Liubomir Chiriac, Directorul Executiv al IDIS ”Viitorul” a precizat că ”deși sunt anumite inițiative la nivel central, nu același lucru îl putem spune despre businessul local. Pe de o parte, autoritățile publice trebuie să fie instruite, documentate, pe de altă parte, oamenii de afaceri trebuie să vină cu o inițiativă foarte bine calculată, astfel încât ghișeele unice să fie eficiente”.

Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie, Vladimir Didilica, la rândul său, a argumentat necesitatea susținerii mediului de afaceri local, inclusiv prin intermediul Ghișeului Unic. ”A trecut un an de când, împreună cu IDIS ”Viitorul” ne-am asumat anumite obiective pentru a susține mediul de afaceri. Aceste audieri sunt necesare. Astfel de evenimente trebuie să se întâmple nu doar în Chișinău, dar și în teritoriu. Noi, CCI, am instruit câte un consultant în fiecare din cele 9 filiale din teritoriu care să fie intermediari între autoritățile locale și mediul de afaceri. Dacă noi azi nu ne vom conforma noilor cerințe, să ajutăm oamenii de afaceri, să le simplificăm procedurile cu care se confruntă, nu vom putea face față concurenței pentru că ei pierd mult timp cu toată documentația. Și asta pentru că între timp, efectul ghișeului unic s-a diminuat”.

Mihai Balan, expert CCI, filiala Edineț, consideră că ”autorități publice cred că nu sunt obligate să implementeze principiul „ghișeului unic” la eliberarea anumitor documente, pentru că agentul economic efectuează doar două vizite la sediul autorității emitente – la depunerea cererii și la ridicarea actului permisiv. Aceste instituții nu iau în calcul însă și aspectele legate de vizitele la alte instituții pentru pregătirea setului de documente de bază prezentat primei instituții. Implementarea ghișeului unic va permite verificarea datelor despre un agent economic fără a-l impune să colecteze și să prezinte diverse documente și fără ca acesta să aibă contact cu organele emitente”.

Carolina Linte, președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, a remarcat că ”Ghișeul unic poate să devină o soluție eficientă doar dacă cadrul legal va fi implementat. Dintr-o parte, autoritățile publice locale, prin intermediul instrumentului de ghișeu unic, ar fi trebuit să faciliteze accesul mediului de afaceri la servicii publice, dar să mai și îmbunătățească calitatea serviciilor prestate. Ghișeele unice ar trebui în primul rând să se axeze pe prestarea unor servicii legate de autorizațiile de funcționare, sanitare etc. Însă aceasta trebuie să se întâmple numai după ce ANSA și Ministerul Agriculturii va armoniza legislația, iar mediul de afaceri va implementa aceste cerințe”.

Alexandru Scutaru, conferențiar universitar USM, la fel, a confirmat faptul că ”în prezent, sistemul public administrativ prin care este nevoit să treacă un tânăr antreprenor este caracterizat de un singur cuvânt, şi anume – birocraţie”.

În opinia lui Viorel Rusu, expert al Congresului Autorităților Locale din Moldova, ”serviciile publice pentru business, prin intermediul ghișeului unic, la nivel local, pot deveni o soluție eficientă, doar după clarificarea competențelor autorităților administrative centrale în raport cu autoritățile administrației publice locale (APL), astfel ca competențele APL să devină depline și întregi, cu o acoperire adecvată cu resurse financiare, tehnice și umane. De exemplu, în prezent, este promovat principiul ghișeului unic la nivel local în domeniul comerțului interior sau principiul notificării pentru desfășurarea activității de comerț. Însă aspectele instituționale și de infrastructură nici pe departe nu corespund necesităților.

Mai multe opinii pot fi găsite pe pagina web a ANB, la rubrica opiniile martorilor : http://www.business.viitorul.org/audiere/audiere-public-cum-poate-ghieul-unic-s-devin-o-soluie-eficient-pentru-serviciile-publice-prestate-bu-5

Ulterior, opiniile colectate vor fi sintetizate într-un raport ce va cuprinde concluzii și recomandări pentru a fi preluate de către factorii de decizie publică. Acesta va fi ulterior prezentat public în cadrul unei conferinţă de presă pe 23 decembrie.

Agenda Naţională de Business reprezintă o platformă comună a peste 30 dintre cele mai reprezentative asociaţii de business şi camere de comerţ şi industrie (CCI) din Moldova, reunite în cadrul reţelei cu scopul de a influenţa politicile şi practicile autorităţilor publice din domeniul reglementării activităţii de afaceri. Scopul acestor eforturi este edificarea unui mediu de afaceri echitabil și competitiv, care să stimuleze dezvoltarea afacerilor din Republica Moldova.

Persoană de contact: Diana Lungu, serviciul de presă al IDIS/ANB, 0 22 221844.