Numarul cazurilor de tortura in noua luni ale anului a depasit statisticile pentru 2007



Numarul cazurilor de tortura, inregistrate de Procuratura Generala, a crescut in noua luni ale anului pana la 215, comparativ cu 194 pentru intreg anul trecut. Datele au fost prezentate in cadrul unei mese rotunde, axate pe implementarea protocolului de la Istanbul, document menit sa asiste la identificarea cazurilor de tortura si maltratare, la investigarea acestora si la prezentarea constatarilor relevante in fata instantelor de judecata.

Persoanele percep diferit fenomenul torturii, de aceea este nevoie sa se discute la nivel de Guvern pentru a rezolva aceasta problema grava a societatii, a mentionat Ludmila Popovici, director executiv al Centrului de reabilitare a victimelor torturii „Memoria”.

În ultimele doua decenii s-au aflat multe despre fenomenul torturii si consecintele fenomenului, dar nu nici o referinta internationala in ceea ce priveste documentarea nu a fost disponibila, a mai spus Ludmila Popovici. Ea a c omunicat despre intentiile de a publica in anul 2009 un manual despre Protocolul de la Istanbul. Acesta va include indrumari pentru o investigatie efectiva asupra torturii si a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

Avocatul Veaceslav Turcan, coordonator de proiect la organizatia nonguvernamentala Amenesty International, a subliniat ca ar fi bine sa se discute despre combaterea fenomenului torturii chiar incepand de la gradinita. Potrivit lui, este nevoie si de o colaborare mai stransa intre ONG-uri pentru a atinge efectele scontate.

Manualul de investigare si documentare efectiva asupra torturii si altor forme de tratament crud, inuman si degradant, cunoscut si ca Protocolul de la Istanbul, este primul de linii directoare internationale pentru documentare in domeniul torturii si al consecintelor sale. El a fost adoptat de ONU in 1999. Centrul de reabilitare a victimelor torturii „Memoria” acorda asistenta complexa medi co-sociala si juridica persoanelor care, din diferite motive, au devenit victime ale tratamentelor inumane.

www.info-prim.md