Moldova si Romania - furnizori de fiinte umane ale traficului in Canada



China, Romania, Filipine si Moldova sunt primele patru tari furnizoare de fiinte traficate in Canada. Acestea sunt concuziile Biroului National de Statistica privind crimele din Canada.

31 de cazuri de trafic a cetatenilor din tarile mentionate au fost identificate in mai 2007-2008 de catre Biroul de Imigrare din Canada. "Aceste cifre sunt doar un varf de aisberg", a comunicat Benjamin Perrin, un expert pe problemele traficului din cadrul Ministerului de Imigrare si Cetatenie din Canada. Femeile si minorii se numara printre victimele industriei sexului sau exploatarii prin munca, mai sustine expertul. Statisticile urmeaza a fi prezentate, in scurt timp, la o conferinta organizata de catre Biroul pentru combaterea traficului de fiinte umane din Vancuver.

China se claseaza printre primele tari exportatoare de fiinte umane ale traficului, cu un numar de 11 cazuri, Romania - 4cazuri, Filipine - 3cazuri si Moldova - 3 cazuri. Ziarul "Provincia" din Vancuver claseaza Republica Moldova drept una din tarile Europei de Est cu nivel inalt de criminalitate.

În 2007, organele de drept din Republica Moldova au inregistrat 507 infractiuni, inclusiv trafic de fiinte umane - 245 cauze penale, trafic de copii - 43, scoaterea ilegala a copiilor din tara - 7 cauze penale, proxenetism - 151, organizarea migratiunii ilegale - 57 cauze penale, initierea sau organizarea cersetoriei - 4 cauze penale. Dintre acestea, doar 340 de cazuri se afla in proces de examinare.

Pentru alte informatii, puteti consulta pagina "fii schimbarea care o doresti" si publicatia "The Province"